Thursday, August 2, 2012

Sumpah Aku Jakun!!!


ok, masih berkisar hal masa p jalan tar itu hari...
ekseli p itu hari aku drive dari putrajaya ke opis lama hubby...
sampai opis lama dia, park kete kat situ, dari situ naik STAR Rapidkl hentian PUDU...
so menapaklah kami ke hentian tu...dekat jek pung...tak jauh mana...
semata mau parking free dan selamat kan...
selalu kalu aku g kl cam ginilah...memang akan park kete kat situ ...senang...

dah tu masa kat STAR tu kan...kami jadi jakun kejap...yelah ni kira kali PERTAMA kut aku naik STAR kembali setelah sekian lama...bertahun jugak kut tak naik STAR ni...ate, STAR bukan pengangkutan awam yang aku naik setiap hari kan...hurmm...

sebab aku kata jakun...sebab lama aku dok peratikan mesin untuk membeli tiket...
sebab seingat aku dulu leh beli DUA HALA terus kan...kira pergi balik...
tapi skang kena beli SEHALA jek...sebab dulu pakai kad kan...skang dah pakai cam token tu...
agagagaga...memang terkejut gak aku ni...sumpah aku jakun...:P

lama dok tenung mesin tu, tetiba orang belakang aku berbunyi...'boleh saya guna dulu...
ok kata aku...sesambil leh nengok cara dia beli token tu kan...hahaha...sampai gitu sekali ye...
dibantai gelak jek kami sesama sendiri...dah tu sesama tak tau kan...accept jelah...

masa dok terkial² nak beli token tu, hubby pun sampai...sebab dia mau amik kete nak tukar tayar...
kata hubby dulu dia pun cam tu...siap nepal yang tolong ajarkan dia cara nak beli token...hahaha...
takpe, sekurangnya memasing dah tau kan...dulu lain, sekarang memang sangat lain...

nilah mesin nak beli token...tulah kerek sangat...kaunter ada, takmo p beli kat kaunter...
bajet macam pandai sangat...huhuhu...

nilah tokennya... 

masa nak guna token tu satu hal...alahaii...sebab dulu pakai kad masuk jek kad tu dan akan kuar balik kan...
so aku pun dok peratilah pengguna kat situ camner nak guna...
rupanya sentuh jek kat skrin bulat yang ada tu...aduyai...jakun benar...
bila nak keluar, kena masukkan token tu dalam lubang cam  lubang tabung tu pulak...
sebab tu dia tak leh beli yang DUA HALA...
hurmm...

kadar tambang naik atau tidak aku dah lupa...
lama kan tak naik STAR ni...
tapi masa p ari tu, tambang untuk 2 orang RM3.40...
kiranya seorang RM1.70 la kan...


tapi aku rasa ni semua pengalaman...sekurangnya aku bukan katak di bawah tempurung lagi...
hahaha...

notadijariku: lamanya tak guna pengangkutan awam...rindu nak naik komuter...
bila ingat balik, boleh tersenyum sendiri...lawak lawak...

17 comments

Thursday, August 02, 2012 1:57:00 PM

betullaa.. akak lagi lah sangat lama banget.. :D

Thursday, August 02, 2012 2:13:00 PM

hahah tau xpe
tp tensen klw naik tren ni
duit baru xmo terima
aritu aku blk kluang
smpai kt tbs tu amek train
seme mesin tak terima note
ko gile nak crik siling smpai 3.80 mana nak ada
klw ari ahad sure ada masalah gitu benci aku

Thursday, August 02, 2012 2:14:00 PM

maju2

Thursday, August 02, 2012 2:16:00 PM

huwa!!!!! kalu masz pi pon kompem kena tenung mesin tu lelama @ tengok dulu org buat camner... x tau gak nieh... thanx coz bgtau, so nanti leh stanby kalu tetiba rasa nak naik pengangkutan awam kan.. huhu

Thursday, August 02, 2012 2:21:00 PM

errrr saya pun tak penah guna lagi sejak dia tukar kad ke coin ni.. musti jakun cam akak gak nnt ni hahaah

Thursday, August 02, 2012 2:22:00 PM

oh saya lagilah jakun.. pasal kat trg takde train. bila duk KL nak naek train mulalah gelabah seram pasal taktau nak beli tiket, nak tuju hala mana.. tp mujurlah hubby dah biasa.. kalau suh saya sorg2 rasanya taklah kot.. (setakat ini)

Thursday, August 02, 2012 2:40:00 PM

hri tu pun sy g nek tren gak.. parking kete kt putrajaya sentral, pastu naik erl, naik lrt lak..

Thursday, August 02, 2012 2:41:00 PM

tak pernak naik pgngkutan awam..yg pernah teksi je..huhu

Thursday, August 02, 2012 2:43:00 PM

wah... saya lagilah terpinga pinga.. terkebil kebil.. *_*

Thursday, August 02, 2012 2:44:00 PM

klu PUTRA.. dh xblh rsanya bli kt counter..mmg kena beli guna mesin..huhh

Thursday, August 02, 2012 2:49:00 PM

Kesian kakak jakin..nak join gegurl kat wad sakit jiwa..ahahahahaah..

Thursday, August 02, 2012 2:51:00 PM

aku kompom lagi jakun kot .. tak penah lagi naik star ....

aku penah naik LRT, komuter je ERL satu lagi tu je ... tu pun 2-3 kali je

Thursday, August 02, 2012 2:53:00 PM

hehe betul la.. bila dh lama tak naik public transport ni tak tau dah perubahan2 ni. thanks utk info ni..nnti if kita kena naik public transport tak de la terkial2...

Thursday, August 02, 2012 3:24:00 PM

akak kes akak sama ngan saya awal bulan 3 aritu G naik lrt....gitu la....terkezuttt jemah tau...

Thursday, August 02, 2012 4:49:00 PM

alamak dah bertukar ek mesin2?huhu kalau aku tetiba nak naik train aku tumpang jakun sekali lorrr..

Thursday, August 02, 2012 8:57:00 PM

akak sejak tau pakai token tu... klu nak naik public transport mcm ni - siap-siap dgn kad touch n go... pakai ni lebih mudah... klu tak silap mmg semua lrt, star & putra dah sedia utk guna TnG... ;p

Thursday, August 02, 2012 8:57:00 PM

haihh kalau ros lg lah.. hahaha..xpnah tau mcm mana mesin tu.. maklum jarang nk dpt g KL :P

Post a Comment