Friday, November 2, 2012

Kisah Di Sebalik Jualan Murah...Katanya


hurmm...semalam lepas nengok persembahan konsert si kakak, kami laki bini menyinggah ke Aeon Taman Maluri, Cheras...sebab semalam adalah Aeon JCard Day...

sampai jek kat Aeon tu hujan dah mula nak turun...
cemas gak rasa dihati...mana taknya kami kan datang merempit...
hehehe...

so masuk jek dalam, terus ke tempah bahagian baju lelaki...
sebab memang niat nak mencari 2-3 helai baju kemeja untuk hubby...
dah berbulan baju kerja dia tak bertukar...
naik cemuih plak aku yang menggosok baju yang sama...
hahaha...

bahagian baju lelaki kat di tingkat atas...
selevel plak dengan bahagian kanak²...
sambil menyelam tersedak terminum air...
terus riki² sehelai dua baju anak²...
dapatlah sepasang kasut untuk iris (kasut berjalan)
2 helai baju tshirt brand Miki tuk abam mok...selepas less 70% sehelai jadi RM14...ok kira murah la...
dan sepasang sandal tuk kakak...RM11.90 jek...normal price...
ramai jugak orang time tu...terutama sekali orang 'dia'...
kat bahagian pasaraya sesak ok...beratur nak masuk pun ramai...inikan pula yang beratur nak buat pembayaran...
pening kejap...
tapi heran kat bahagian atas tak sesak pulak kaunter pembayaran....
mungkin bukan musim perayaan kut...

ok, nak citer sesuatu la..
masa aku dok tengah pilih² baju tuk dak iris...tetiba terpandanglah baju+seluar brand pureen...
selalu aku beli baju cam gini normal price dalam RM17 gitu jek...
nengok jenis jugak...
tapi baju semalam dia punya rege RM59.90 dan diberikan diskaun sebanyak 70%...
makanya sehelai lebih kurang RM17 gitu kan...
kira cam normal price jugak lah...
mengikut kelogikan akal fikiran aku ni, tak mungkin baju cam gitu harga asalnya RM59.90 gitu...
tah lah, aku pun tak paham...kalu aku rabun semalam, sure seme baju yang bertanda 'merah' aku rembat...
tapi dalam pada rembat tu, kena jugak mengikut kewarasan kan...
jangan mudah tertipu dengan hal DISKAUN RUNTUH 70-80%...
ce nengok dulu rege selepas diskaun kan...

itu pendapat aku lah...hurmm..
sebab aku rasa tertipu kalu cam gitu...
huhuhu...last sekali aku beli 2 helai tshirt brand miki...
selepas diskaun sehelai Rm11...ok masih ikut logik akal aku la...
membeli ikut slip gaji sendiri kan... :p

notadijariku: peringatan untuk diri sendiri...

15 comments

Friday, November 02, 2012 11:34:00 AM

ok tu.. kalau membeli time sale ni.. berbaloi.. kalau suka suki tak tengok time.. mengopakkan duit poket sendiri jok...

Friday, November 02, 2012 11:35:00 AM

Kdg2 diorang dah naik harga siap2 before diorg bagi less tu... Padahal after discount same je normal price tu... Marketing strategy la tu... So nasib kite bijak kan ;)

Friday, November 02, 2012 11:35:00 AM

betul gak kan

Friday, November 02, 2012 11:47:00 AM

ah ah kan..bila kira balik.mcm harga asal jer....entah la..tu ramai kata, bila ada sale tu..memang kena tengok betul2..tapi kita bila sale..wah..shopping.. he he he..

Friday, November 02, 2012 12:07:00 PM

kadang kan bila nampak perkataan 'sale' terus2 tak tentu arah..hehe tu yg bahaya..kena buat belian yg bijak.

Friday, November 02, 2012 12:31:00 PM

kite pun kena bijak dalam berbelanja
kalu rasa harganya tak masuk akal dan bukan keperluan, elok la xyah beli, ye dak?

Friday, November 02, 2012 12:38:00 PM

tak pernah gi shopping time sales sbb tak percaya...

Friday, November 02, 2012 12:57:00 PM

Gile beza..dr puluh2 dpt belas2..kalau kakak dh jemu asyik gosok baju sama, nnt kite hantar baju mok mok yg berlambak xgosok2 lg nie..hahahahahaha..larikkkkkkk

Friday, November 02, 2012 12:58:00 PM

kdg2 tu sale ni sj je tu..strategi dorang nk tarik pelanggan..sbnrnya diskaun rege lebih kurang sm normal price je kan..huhu

Friday, November 02, 2012 1:34:00 PM

Mmg disc2 n sales ni kdg2 tipu la u..depa up.kan harga..then bg disc..pdhal msa x sales pun kita blh dpt harga tu..huhu

Friday, November 02, 2012 3:10:00 PM

selalu gitu la
kadang tu aku tgk sales hbag..mcm x logik jek rege asal nye
kadang brand terhape b4 less letak smp 300++
lps lss 70% jd dlm 100 gitu
iskhh mcm x logik jek

Friday, November 02, 2012 3:16:00 PM

salm kenal.. already follow.. follow me back yer.. sale tue kadang tak semua barang boleh beli.. kadang ade yg tipu je.. biaselah.. cume kita yg kena pandai membeli belah nie

Friday, November 02, 2012 4:13:00 PM

aku mmg slalu prasan tiap kali Aeon card gitu la... bj brand pureen mngarut je harga die letak pastu diskaun klu brand mahai ok la ..mmg ade la rasa murah ckit dr slalu2

Friday, November 02, 2012 4:29:00 PM

Bgus penilaian hang tu...bila yah aloq setaq nk ada aeon gak..huhu

Friday, November 02, 2012 4:49:00 PM

dh banyak kali kena,datang 2 bulan lepas..rega rm30,bulan depan dtg,rega sebelum diskaun rm60 dan letak sticker 50% diskaun..so dapat balik rega asal yg 2 bulan lepas.balik2 kita jugak yg kena

Post a Comment