Thursday, December 27, 2012

Cerita Pasal Holiday...Cameron Highlands, Tak Pernah Ku Jemu...BIG RED STRAWBERY FARM Punya Cerita...


salam semua...
ok, mood sudah mari...so mari kita bercerita tanpa ada segan dihati...
bercerita pasal holiday ke Cameron Highlands kami sekeluarga pada hujung minggu yang lepas...
ekseli dah lama plan nak ke CH sana...
niatnya awal tahun ari tu...
tapi dek kerana ada masalah dengan Rumah Persekutuan yang aku booking untuk 2 tarikh tu...
so terpaksa kansel di saat akhir...eh sedih jugak...
sebagai penjawat awam, aku suka bermalam di Rumah Persekutuan tu, sebabnya harga untuk semalaman hanya RM25 sahaja...kalu 3 hari 2 malam total hanya RM50 jelah kan...
so far dah 2 kali aku menginap disitu...harga yang murah dan bilik yang luas dan selesa...
tapi tulah kan...atas sebab2 yang tertentu terpaksa percutian di batalkan...

so sebelum p holiday itu hari, dalam bulan November rasanya...
sajelah nengok kat booking.com, hotel2 yang ada di CH tu...
so tertarik pada satu hotel...harga yang fleksibel dan tarikh yang diberikan masih kosong...
kata time cuti sekolah kan...banyak hotel yang fully booked...
terus tanya hubby dia plak ON jek...
terus booking tanpa segan...

pastu aku adalah dok kecoh2 kata yang aku mau balik kampung...
sampai ada seorang blogger tu ajak jom p CH...
walhal time tu memang plan mau ke CH pun...cuma tak warwarkan sahaja...
sebab aku just mention mau pulang ke kampung...
so terus wasap blogger tersebut...
borak punya borak, rupanya satu kebetulan la plak...yang kami plan ke CH...
bezanya dia check in time aku check out di HOTEL YANG SAMA...
suratan atau satu kebetulan???
blogger mana nanti aku citer kat entry yang berikutnya...
sebab mungkin entry aku ni akan ada citer sambungannya...
tak minat nak baca...korang baca ending jek...tak pun nengok gambar...terus komen...
hahaha...boleh jugak gitu...cam tak biasa jek kan... :p

gerak dari rumah lebih kurang jam 9:30 pagi pada 20 Disember 2012 yang lalu...cuaca hari tu agak cerah...so hubby decide naik ikut Tapah dan pulang ikut Simpang Pulai sebab hala balik kami meneruskan perjalanan ke penang pulak kan...

sampai puncak CH lebih kurang jam 2 petang gitu...sebab jalan agak kurang lancar...
kereta banyak...dan pepahamlah kan, laluan ikut tapah camner...
kena banyak berhati2...jalan agak cerun...
dan sudahnya irfan dua kali tewas...muntah weii...lum pernah jadi cam gini...
ni kali ke 3 kut dia ke CH...

sampai CH terus amik kunci, check in, makan bekal yang dibawa...rehat seme, dan petang tu terus ke BIG RED STRAWBERY FARM...ladang stoberi yang wajib disinggah sebab dekat dengan hotel dan yang paling penting mau makan waffle dia yang sedap tu...hehehe...
tak sah kalu ke CH tak ke sini tau...ihikss...
aku rasa korang seme yang pernah ke CH sure tau kat mana letaknya ladang ni...
kat CH ni kan banyak ladang stoberi yang boleh kita petik buah stoberi tu sendiri kan...
tapi tulah, tiap ladang sekilo ada yang RM40...ada yang RM50 sekali petik...mahai benar...
baik beli jek mana yang ada dijual...senang citer...
 jadi kena nengoklah ladang mana yang korang rasa best tuk petik stoberi dia...
dan harga yang fleksibel bagi korang...
tepuk poket nengok ada duit ke dak...lalala...

so mari layan gambar yang ada...yang sempat aku snap...
takdelah banyak mana pun gambar yang ada...
aler aku pasti, korang pun cemuih kan dengan cite pasal cuti2 di CH ni...
kutnya ada yang dah hapal kut seluk belok CH ni..weee....
jangan tak percaya aku siap beli PETA untuk kawasan di CH ni...senang nak buat rujukan..hahaha...

dua beradik...
baru sampai ke puncak ladang stoberi ni...tinggi kan...tapi lum nengok jalan nak turun...
cerun giler...menakutkan tau...hahaha...

abam mok dan kakak dah keluar...adik baru nak pakai kasut...
suka adik dapat p tempat sejuk kan..
sib baik dia tak demam...segar dan sehat sepanjang hari di CH tu...
alhamdulillah... 

haruslah gambar tuan tanah ada kan... 

sini banyak tanaman hydroponik...hijau saujana mata memandang...
kalulah belakang rumah leh tanam cam gini...kan senang...
leh main petik jek sayuran apa bila nak masak kan...
tapi tulah, cuaca tak sama kan... 

wajib la bergambar kat sini...
eh mana iris??? 

ha ada pun iris...
bila kakak nengok gambar ni sure dia gelak, sebab irfan tu keluarkan kepala dia...
hehehe, lawak la abam mok ni tau... 

ada jugak gambar kami sefamili...
thanks pada satu famili yang sudi snap gambar kami berlima... 

anak ibu...
pasrah jek kan kena pakai sweater...
comey kamu dik...hehehe, sesekali puji anak sendiri... 

kat ladang ni boleh petik stoberinya...
tapi cam aku kata kat atas tu lah...
mahal...dah la yang masuk petik 2 orang jek..
tak leh beramai²...sian kat kakak sebab dia yang beria nak petik stoberi tau...
tapi bila dah terangkan alasan yang munasabah...terus dia tak bertanya lagi...
nasib baik tau... 

kalu p memana tak sah kalu tak beli souvenir terutama sekali FM la kan...
suka sebab Big Red ni dah ada FM jenis rubber...
so haruslah rembat...
kat sini regenya murah berbanding di luar...mahal benar...satu FM harganya RM5.90 gitu tau... 

dan yang pasti tak lupa order waffle stoberi yang terkenal kat sini...
hehehe...dan jugak stoberi float...
eh apa sahaja yang kena mengena dengan stoberi...
ate p ladang stoberi kan...lainlah kalu p ladang anggur...hahaha.. 

lepas makan, terus balik hotel...penat tak abis lagi...
so sambung berjalan esoknya plak...
nengok nengok peta ke mana tempat yang perlu dilawat...
walaupun dah p banyak kali ke CH ni...jangan tak caya ada jugak tempat yang aku tak pernah p tau...
bukan tak mau p, cuma tak berminat nak p...eh tak sempat nak p kut...
hehehe...

notadijariku: ok sambung citer selepas ini...

17 comments

Thursday, December 27, 2012 8:26:00 AM

Samala kita..xpnh jemu g CH..tp pnh pegi xg memana pun sbb hujan..saya gi akhir tahun jgk..syg sgt..boleh beli sayur je..tmpt3 besh xblh nk turun sbb hujan..huhu

Thursday, December 27, 2012 8:28:00 AM

selamat pagi
singgah kejap :)

Thursday, December 27, 2012 8:33:00 AM

comel je dak iris pakai sweater hoodies tu..hehehe.. kak, sy xpernah ke ladang tu pun.. petik stoberi tmpt lain..

Thursday, December 27, 2012 8:44:00 AM

bila nak datang sini ni

Thursday, December 27, 2012 9:11:00 AM

sedapnya..sedapnya waffle tu...teringat trip ke CH hari tu...

Thursday, December 27, 2012 9:13:00 AM

aku klw fm bli kt pasar malam satu singgit haha
beli 20 setel
eh aku rasa mcm baru je ko naik cameron kan
tiap tahun wajib ni hehee

Thursday, December 27, 2012 9:16:00 AM

memang dlm list vacation nie..tapi tak sampai2 lagi..tak tau la bila nak ke sana sbb Daddy mcm tak minat jer..

Thursday, December 27, 2012 9:34:00 AM

sian tisya tk smp2 cameron lg...mmg lama tk jejak cameron..last pegi b4 kawin time bujang2

Thursday, December 27, 2012 9:53:00 AM

best lah kak dpt gi tmpt yang sejuk2 tu :)

Thursday, December 27, 2012 10:17:00 AM

kak, umah persektuan tuh cmna nak booking? Cer cita..Gomen jer eh?

Thursday, December 27, 2012 10:18:00 AM

Salam..tumpang lalu..
jemput ke blog sy utk tempahan manik,tempahan veil atau sewa veil..time kasih..
http://washura.blogspot.com

Thursday, December 27, 2012 10:21:00 AM

Tumpang iklan..
sila visit http://washura.blogspot.com untuk tempahan manik,tempahan veil & sewa veil
time kasih..:)

Thursday, December 27, 2012 10:36:00 AM

sedapnya wafle tu... nampak limpahan jem strawberi yang sedap itu.. meleleh betul....

Thursday, December 27, 2012 10:47:00 AM

camaron mmg tak pernah menjemukan..
walau tak segenap alam kt situ sy jelajah tetap nak dtg lg.

comeynya adik pakai sweter pepel..muka tu pasrah je hehe..pic 1 family suka sy tgk :)

Thursday, December 27, 2012 10:56:00 AM

CH mmg tmpt x jemu kan....

haihhh..plan nk g cuti2 ke CH this year...x jadi...postpone la gamaknya....

nk bw irfan yg x penah smpi ag, last year bawa dia masa dlm pewot...hahaha..

Thursday, December 27, 2012 11:26:00 AM

ch percutian yg menngindah kan..besh.sejuk,mkn stawberi..yami !!

Thursday, December 27, 2012 5:02:00 PM

Baru jk turun ch, zakwan ari2 ajak p ch lagi...
Sejukkkkk! Jom p lagi jom haha!

Post a Comment