Tuesday, December 4, 2012

Mahal Vs Murah


cuti sekolah dah masuk bulan kedua pun kan...
sedar tak sedar esok lusa dah start semula alam persekolahan...
dan yang paling terasa, jalan akan kembali jammed semula...
tak suka betul...

ok, tahun depan kakak dah masuk 6 tahun kan...
ekseli untuk tahun depan kami somi isteri pernah bercadang nak masukkan kakak ke pra sekolah...
sebab nak biarkan dia biasakan diri dengan persekitaran alam persekolahan...
tapi sedih, sebab permohonan untuk ke pra sekolah tidak berjaya...
biasalah kan, nama pun sekolah bandar...ada limit dia berapa orang budak untuk ke pra...
kalu nak dibandingkan dengan sekolah di luar bandar...

so dah tau result tak dapat ke pra sekolah tu, terus apply ke tadika yang kakak belajar sekarang...
tadika islam alhidayah tu...sib baik ada back up...dan sib baik la permohonan masih dibuka time tu...
kata chekgu tadika, memang permohonan untuk pelajar umur 6 tahun diberi keutamaan kepada pelajar 5 tahun yang sedia ada, sebelum untuk orang luar...
ok, selesai satu masalah...
takpelah, dok kat tadika tu pun...sebab aku nengok pun, berlaku banyak perkembangan dalam diri kakak...
skang pun kakak dah lancar dalam membaca...alhamdulillah....

so sebagai persediaan untuk ke sekolah tahun depan...
aku dah suami dah mula membeli beberapa keperluan sekolah untuk kakak...
baju, kain dan tudung, dah ada...yang tahun lepas masih elok...
sebab beli jek tak pakai....umur 5 tahun kakak pakai track ngan baju tshirt putih jek...

ari minggu yang lepas, ada ke tesco kajang, beli barang dapur...
pastu dok riki² jugak kasut sekolah tuk kakak...
sekali ternampak kat bintang pusat pakaian hari² tu...
ada jual kasut sekolah yang murah...
kat dalam tesco pun ada...RM5.90 sepasang...tapi takde saiz pun...
so beli kat bintang jelah, RM9.90...ekseli ni kasut kedua kakak..saje beli yang murah...
sebab budak umur 6 tahun nanti, bukan pakai kasut pun dalam kelas...
pakai time pergi dan balik jek...dan aktiviti luar...so takdelah kasut tu dilenjan secara terlampau kan...
jadilah...budak 6 tahun jek pun...beli yang mahal² tak berbaloi...

ingat aku dulu, kasut sekolah cap pallas jazz jek tau...nak beli yang zap, tapak tebal cam gini, puas merayu kat mak pak...derang mana ada duit...kasut time tu mahal...
lagi pulak ada jugak kadang tu aku terpaksa pakai kasut kakak kakak aku tau...
walhal derang dapat kasut baru...tak aci sungguh...tapi takpelah, kesusahan time tu mengajar aku erti kesenangan hari ini...

ni kasut kakak...yang BEN 10 tu aku beli dah lama...punyalah tak sabar nak membeli perkakas sekolah anak kan...time tu ada offer terus beli...sampai jurujual tu cakap, kak, ni kasut BEN 10 untuk lelaki...
aku jawab balik, eh ada masalah ke perempuan pakai kasut ni...
takde kan...hehehe, terdiam jurujual tu...dulik apa aku Ben 10 ke, Benyamin ke...
janji kasut...dah time tu regenya murah...tak sampai RM20 kut...
kasut pun kualiti...tu beza kasut murah dan mahal...
hewhewhew...

BEN 10 tuk kakak...going hero tu...hehehe... 

misi seterusnya mencari tudung sekolah dia...
yang lama abis dah kelepet sana sini awningnya...

notadijariku: mencik la tak pat pra sekolah...gaji aku bukan besar sangat tau...sobs...

22 comments

Tuesday, December 04, 2012 11:01:00 AM

minggu kedua ke bulan edua kak?kakaka
aah, anak sy pon sy da belikan kasut skola..tp skolanye lom ade..mehehehe

Tuesday, December 04, 2012 11:02:00 AM

Uish, part belanja sekolah anak mmg menyeramkan...

Tuesday, December 04, 2012 11:06:00 AM

samala..Ian dulu pun Ayu nak hantar pra, tapi ayah awal2 dah kata ... tak payahla..pra sekolah nie ada kuata dia..em..tu yg tadika biasa jer tu

Tuesday, December 04, 2012 11:08:00 AM

takpe..at least dapat jgk pra kat tempat lain.. mmg pra sek limit je temoat dia..tak lama lagi akak diperbanyakan kelas..insyaAllah.. sebab guru2 pra sek pun skang wajib ada ijazah..

Tuesday, December 04, 2012 11:10:00 AM

cantik lak kasut tu.. xdela nmpk mcm lelaki punye.. ok je..

Tuesday, December 04, 2012 11:16:00 AM

bestnye shopping barang2 sekolah anak...wahh, kakak dh nak sekolah laaaaaa..

Tuesday, December 04, 2012 11:16:00 AM

bestnye shopping barang2 sekolah anak...wahh, kakak dh nak sekolah laaaaaa..

Tuesday, December 04, 2012 11:22:00 AM

tak lama lg sy pulak shopping brg sekolah ank..aduhai cepatnya masa berlalu..dah nak sekolah ankku mcm tak percaya je.

Tuesday, December 04, 2012 11:37:00 AM

aku pun br apply nk try utk tahun depan plak dah masuk 6 thun kan si fahim tu 2014 ni ... mama kena cut cost byk thn 2014 nun

Tuesday, December 04, 2012 11:55:00 AM

Kat tempat aku ni hari2 sesak. Cuti skolah pon sesak gak.

Eh...murahlah kasut ben10 tu. Aku memang tak daftar pon pra skolah, terus daftar darjah 1. Klo daftar pon sure tak lepas. Skolah kat PASTI juga lah next year.



Tuesday, December 04, 2012 12:06:00 PM

cantik kasut dia

Tuesday, December 04, 2012 12:09:00 PM

ko da start la ye pk pasal skolah anak
huhu aku sket jek lagi ni tau2 iman tu nk skolah da
tim etu la kot br terasa kan belanja makin mahal
hahaa skrg ni x sedar diri lg ni

hensem la kasut kakak :-)

Tuesday, December 04, 2012 12:15:00 PM

persedian anak masuk skolah tahun depan,apa pun tak ready lagi :)

Tuesday, December 04, 2012 12:20:00 PM

Muat lagi ke kak saiz kasut benyamin tu pd kakak? Kang abam yg dpt kang

Tuesday, December 04, 2012 12:36:00 PM

seronoknya baca entry org shopping brg anak sekolah. aku msh berkira2 nk beli kasut sekolah baru ke tak sbb aritu kira br belio jugak. pakai pn time aktiviti luar kelas je. maybe aku nk cr tudung putih kanak2 tp sini ssh cari saiz diorg ni.

Tuesday, December 04, 2012 1:16:00 PM

ya mmg keja dgn prasekolah ni,kt bandar mmg susah sangat nak dapat,kt tempat ya ni,ada 14 orang je murid untuk nextyear,ada balance kuota 11 lagi....sekolah kt kpg ni saingan kurang....

tak pe,mana2 sekolah sama je...

Tuesday, December 04, 2012 1:35:00 PM

betul..jue beli beg dgn perkakas sekolah dekat rm 150...

Tuesday, December 04, 2012 1:37:00 PM

akk pun x buat persiapan layie dikk
cuti nak hantar anak2 sek punn x apply layie huhu

hurmm barang2 skrg nie kalau murah cepat rosak .. kalau mahal sgt x mampu pula .. soo memang kena pandai berbelanja .. huhuhu
kena budget lahh ;)

Tuesday, December 04, 2012 3:08:00 PM

kasut mia lg murah 7.90 hahahaha

Tuesday, December 04, 2012 3:15:00 PM

ok la kasut tu, xder lah mcm pelik kalu pompuan pkai.. murah ke mahal ke, janji boleh pkai n cantik.. ok dah tu

Tuesday, December 04, 2012 4:26:00 PM

dah nak masuk sekolah dah

Wednesday, December 05, 2012 2:34:00 PM

Dh ready ye... aku xde li apa pon lg.

Post a Comment