Thursday, December 27, 2012

Sungei Palas BOH TEA CENTRE Temukan Kami...


ok, ni aku skip citer ni...ni bukan ikut turutan dah...
tapi ikut pengceritaan aku di bawah sahaja...
kat entry sebelum ni, aku ada mention yang aku ada jumpa 
seorang blogger kat CH tu kan...kelas ko zan...
walhal kami sesama dok kawasan yang berdekatan...
tapi sudahnya jumpa buat pertama kali nun di puncak CH sana...
lagi pulak di ladang teh BOH lagi ...huhuhu...
kelasssssssss...ni seme tak dirancang...
plan nak jumpa kat memana...tapi last minit aku wasap si blogger tu kata yang aku nak gerak awal pada pagi sabtu tu...sebab takut jalan jammed...
dan tak pasti plak yang bila si blogger tu akan sampai jam berapa kat atas kan...
so ikut nasib jelah...ada jodoh berjumpalah kami...
tawakal jelah...

so pagi sabtu tu, pukul siap, terus anto kunci check out...dan gerak ke KEA FARM...
syorga membeli sayur sayuran, bunga bungaan, buah buahan dan souvenir di CH ni...
kat sini FM leh dapat dengan harga RM1 jek seketul ye..
so leh borong banyak2 untuk kengkawan dan diri sendiri...
aku rasa koleksi aku banyak FM dari CH kut...
hahaha....

lepas hampir kering poket di KEA FARM tu, perjalanan diteruskan sebelum perjalanan pulang ke kampung...
sempat jugak menyinggah di ROSE VALLEY (citer selanjutnya di entry akan datanglah)...
pastu leh terlajak sampai ke tringkap semata nak ke Sungei Palas BOH Tea Centre ni tau...
nengok peta rupanya kami kena patah balik...
ok, walau berkali dah kami bercuti kat CH ni..dan ini adalah kali PERTAMA ye kengkawan kami ke ladang BOH ni...kesian kan...nak mencari tempat yang agak selindung ni plak hampir sesat barat tau...
tapi sib baik jumpa jugak...
Sungei Palas Tea Centre ni terletak depan sikit jek dari KEA FARM ye...
entrance dia depan ngan Ee Feng Gu BEE Farm
yang dekat tanah rata tu BOH ESTATE ye...

so masa nak ke ladang BOH ni lah, si blogger yang dikatakan tu wasap tanya aku kat mana...
so jawablah on da way ke sana kan...
rupanya dia pun berada di jalan yang sama ke ladang BOH tu...
so terus plan nak jumpa kat atas jelah...dia baru sampai kan...
lepak2 kejap kat atas, layan OMBAK RINDU punya tempat shooting tu...
tak lama kendian, call tanya si blogger tu...
rupanya dia tengah melantak kat tempat OR tu...cehhh betul...
tanpa segan terus gerak ke tempat beliau...

sebelum tu, layan gambar yang ada...
rugi tak nengok gambar yang banyak kaler ijau ni...

Selamat DAtang ke Sungei Palas...
jalan sangat mencabar...very narrow weii...
menakutkan...teringat masa darjah 6 dulu, pernah p sini naik bas...
so korang bayang sendiri lah keadaannya bila naik bas kan...
melalui jalan yang agak sempit...

dah sampai, model pertama bergambar dahulu... 

jalan naik ke atas punyalah mendaki...
so tugas mendukung adik iris haruslah bertukar tangan...
kang pitam mak kang di tengah jalan...huhuhu... 

cam biasa, gambar tuan tanah haruslah ada... 

kan aku  dah kata, jalannya mendaki...
penat mendaki gunung ye bang...hehehe... 

akhirnya...sampai jugak kat atas... 

dah sampai, tempat pertama yang harus bergambar, surelah depan papan tanda ni...
sebagai bukti pernah sampai ke sini kan...
kang orang tak caya plak..hahaha...gituuu kooo... 

gilir² la amik gambar...lum ada orang yang sudi snap gambar kami sefamili...
guna kamera yang tak berapa canggih yang boleh setting metting bagai ni... 

ye muka saya penat...penat mendaki tau... 

ok, nilah tempat OMBAK RINDU tu... 

dan taraaa...nilah blogger yang aku warwarkan jumpa kat ladang BOH ni...
saper lagi kalu bukan si nad...mamaZN tu...tak sangka kan...jauh benar kami berjumpa...
hehehe...
walaupun baru pertama kali jumpa, tapi macam dah kenal sangat pun...
nad peramah orangnya... 

dah siap memasing menjamu selera...bergerak ke kilang kejap...
sebelum tu, amik gambar dahulu... 

mekasih la pada nad yang sudi snap gambar kami sefamili...
masa ni abam mok buat perangai, lepas kena marah ngan pakcik guard tu...
marah marah sayang jek... 

gambar kami lagi...
jangan korang boring sudah...sesekali kan... 

abam mok suh amik gambar dia...
zakwan pun join sekali...cam biasa zakwan suka beraksi...hehehe...
superhero la katakan...ihikss... 

ok, masa dah time untuk turun...
cam biasa, iris bertukar tangan...
best la ko dik, sebab tak letih...kalu abam mok minta dukung jugak...
bo layan la jawabnya...hahaha... 

kami...di ladang teh...saujana hijau mata memandang... 

senyum jek dik iris ye... 

giliran ngan abi plak... 

abam mok dan kakak dalam ladang teh 

ok, sekian citer pasal pertemuan dua mata...eh banyak matalah rasa...
dan kita sambung citer lain plak nanti...

11 comments

Thursday, December 27, 2012 11:01:00 AM

bestnya :)

Thursday, December 27, 2012 11:17:00 AM

jumpa kt tempat special gini baru ada kenangan..

hijau terbentang ladang teh nih..bestnyaaaa ni yg terus pasang niat mahu naik kesana juga! bila tu tak tau lah..

Thursday, December 27, 2012 11:24:00 AM

ladang teh boh kt sg palas ni adalah yg tercantik.. nk msuk tu mmg tersembunyi ckit kan.. klu g hari biasa, akak leh parking atas, xyahla mendaki..hehehe.. untungla jmpa kwn blogger kt sn..

Thursday, December 27, 2012 11:30:00 AM

kl kl kemain beso xjumpe hehe
kt sana plak bole jumpe ek

Thursday, December 27, 2012 12:30:00 PM

Mg da lame gile tak g Ch. Tgk pic ni, teringin lak nak pegi.

Thursday, December 27, 2012 12:37:00 PM

baru nak ckp ape nana ckp..hehehe...kite last pegi sana ujan so xleh nak berphotogedix..

Thursday, December 27, 2012 1:37:00 PM

ramai g CH cuti2 ni kan.. bestnya.. rindu lak nak g sana

Thursday, December 27, 2012 2:29:00 PM

wahh terujanya dapat pg sini.. teringin sgt nak tgk tempat ombak rindu ni berlakon tau... tp pg ladang teh mmg penatlah nak mendaki... kami pg yg boh estate tu... huhuhuhuhu...

Thursday, December 27, 2012 3:08:00 PM

amboi kemain jauh jumpa yer......

Thursday, December 27, 2012 4:38:00 PM

Jodoh di CH erk..best jevtgkl gmbar..bila lg nk kesini..huhu

Thursday, December 27, 2012 4:54:00 PM

Sangat rugi! Cemane bleh lupa nk amik gmbo kat signage boh tea centre tu?!! Pastu kt ladang teh pun x amik jgk..rugi,rugi...

Saya tak peramah la kak..pemalu tau!! Hahaa!
cer edit sket part peramah tu, wakaaka!

Post a Comment