Thursday, December 13, 2012

Ye...Itu Aku...


hurmm...mengantuknyalah pagi ni...
tapi semalam tido awal jugak...bajet selepas tidokan dak iris nak bangun jemur baju...
sekali terlena jugak, dan sudahnya pagi tadi menjemur...sib baik bau tak berapa nak kepam lagi..
hurmm....

dah lama tak cerita pasal diri sendiri...ate nama blog pun sal anak² tapi ni blog aku, nak jugak aku citer pasal diri sendiri yang ekseli takde citer apa pung...
citer aku sama jek ngan korang di luar sana tu...
takde bezanya...yang beza cuma bilangan kut...

mana nak mula cerita ek...ok, alhamdulillah, sekarang iris dah semakin maju menapak...
so bebanan bahu pada waktu pagi dan petang kuranglah sikit kan...
kalu idak, dan macam apa tah aku ni...kiri kanan bahu penuh dengan muatan...

rutin harian aku pada setiap hari masih sama...pepagi dalam jam 5 or 5:30pagi dah bangun tido...
siapkan apa yang patut...selalunya baju dan beg taska budak² aku dah siapkan awal lagi...balik keje keluarkan baju kotor terus masukkan baju baru...
untuk ketiganya...sebab yang buat seme ni aku jek kan...kadang tak terligan..so kena buat awal²...
pepagi just masakkan bekal tuk mok...sebab sekarang dia asyik tanya...bu, aci ada... (bu, nasi ada)...
kalu aku tak larat nak masak pepagi, aku pesan kat hubby sebelum anto dia, p kedai dulu la, beli nasi pedas (nasi lemak)...
selalunya anak² bangun jam 6 pagi...jam 630 semua dah siap mandi...kalu aku mandi dulu sebelum iris, makanya mandikan iris itu keje hubby...kalu sebaliknya, iris kena tunggu aku la, tuk disusukan...
owh ye, iris masih menyusu ibu...walaupun dah start campur ngan FM start umur dia setahun...
how sad i am time tu tau...

balik keje plak, jam 5 aku dah kuar dari opis...singgah teja beli nasi ayam or apa sahaja tuk santapan anak di rumah...sebab kalu time aku banyak mood, badan cargas, aku masak la..
kalu idak, beli jelah...i'm just an ordinary human...
tak terkejar jugak...

sejak aku perasan yang iris ni kuat makan, kalu bleh kat tangan dia tu ada jek makanan sama ada biskut, roti or apa sahaja yang dia boleh telan, so aku amik inisiatif suap nasi ayam jelah time balik dari taska...
sian nengok, sampai jek rumah terus kejar aku...nak susu...kadang tak sempat nak tukar baju segala...
tu belum lagi dengan pekikan si abang minta dibuatkannya susu...
si kakak yang kadang merengek nak apa tah...ikut mood dia jugak...
tapi tulah kan...time managment kena betul...
aku akui dulu memang tunggang langgang jugaklah, tapi skang dah ok...
pengurusan masa tu penting...biar pun anak satu, dua atau selebihnya...

ginilah tiap petang...rumah yang dah kemas sebelum p kerja bersepah kembali...
layan mek ni makan...dia sibuk nak suap sendiri...
ok makanlah dik...makan kenyang²...

aku biarkan jelah bersepah...lepas dah siap dia makan, aku akan sapu dan mop balik... 


penat??? usah cakaplah...dah rutin seorang ibu kan...orang lain pun penat jugak...
cuma situasi berbeza kan...
so, ini bukanlah entry nak citer pasal penat ke apa...
cuma nak citer pasal aku sendiri...
eh sampai ke tak maksud aku ni...
hahaha...pening sudah...

notadijariku: minggu depan dah start cuti...
penang...aku datang....

15 comments

Thursday, December 13, 2012 8:47:00 AM

ada budak2 memnag cm tue kan

Thursday, December 13, 2012 8:49:00 AM

yay, mek iris dh pandai mkn sendiri.. acane la dia berjalan ye..msti terkedek².. hikhik.. kak, apsal cuti lelama?

Thursday, December 13, 2012 8:51:00 AM

Kak, jom ch =)

Thursday, December 13, 2012 9:04:00 AM

sm la kite kak..terkejar2 rasanye setiap hari..masak pun kdg2 je..kalau bdn tak penat masak la..kalu tak beli jer..dulu2 kelam kabut jugak..skg alhamdulillah dah boleh adapt dgn situasi camtu..

ziyyad pun dah campur gak fm ms umur setahun 3bln ritu..skg sy masih pam kt opis tapi hasil tak byk la..tetap kena topup dgn fm jugak..sobs sobs..

Thursday, December 13, 2012 9:21:00 AM

ala kak ... pesal minggu depan... klu minggu start 24hb tu ..leh kite berjimba bersama family together2 ...
aku balik sana minggu 24 tu ..klu tak leh ikut mu join CKT besh ....

Thursday, December 13, 2012 9:23:00 AM

mak tmbh penat bila tgk rumah bersepah ja..hat tu plg tkthn..nkmeroyan rasa..ekekeke

Thursday, December 13, 2012 9:36:00 AM

amboii anak dara makan terkangkang haahah..comel sungguh iris.. eqal suka makan guna sudu kak klu nasi ni.. kemain mat saleh celup ank teruna ai tu kan..

errr... sama cam akak gak rutin harian, bezanya tak mandikan dia kat rumah sesiap & tak buat sarapan dah sekarang.. semua serah kt pengasuh dah ^_^

Thursday, December 13, 2012 10:17:00 AM

wahhh blk penang ke....next week..sama la...

mmg penat kan..sy pon ngah belajar2 gak urus semua ni

Thursday, December 13, 2012 10:31:00 AM

akak pun gitu jugak kerja hariannya lepas takde maid ni...mkn malam jarnag tapau...selalunya masak sendiri..jadinya sampai tengah malam la dok mengemas dapor tunggu adik dz tidur dulu....huhu...welcome to penang...

Thursday, December 13, 2012 10:42:00 AM

akakkkkkkkkk.... pi penang ke weekend ni??????? atie pun same.... jumpe kat sane la.... hahahahaha

Thursday, December 13, 2012 10:45:00 AM

sama la kita...awal pagi dah bangun settle kan mana yg patut..pas tu keja..balik keja pun..sambung lagi...memang penatkan..tapi dah tanggungjawab

Thursday, December 13, 2012 11:21:00 AM

pasal penat mengemas ni la, akak disiplinkan anak-anak, waktu makan mesti makan dan duduk kat meja makan... sapa tak nak makan masa tu, kalau lapar kemudian, pandai-pandai la cari kat periuk... tapi makan tetap kat meja makan... jgn mengada nak makan depan tv ke hapa ke... penat weh nak kemas semua tempat hari-hari... tak larat... aku manusia biasa je... karang drpd penat jadi naik hangen... :p

Thursday, December 13, 2012 12:09:00 PM

falsya yg dh kawen yg xde anak lagi nie pun penat gak kakak..penat rehar n tido..ehhhh, okayh tipu..penat wat keje umah..hahaha

Thursday, December 13, 2012 12:52:00 PM

mmg penat kan....tp cam ya ni kurang sikit penatnyer...sb masih duk sama family....tp klu blik keja mmg xsempat nk tukar baju..ank Dh cari susu cap gantung.....

Thursday, December 13, 2012 2:26:00 PM

kite kan anak satu pun kadang2 rasa tak cukup bahu n tangan..ape tah lagi akak kan..tp bile bace kisah akak bole jadi ibu inspirasi tau : )

Post a Comment