Tuesday, January 8, 2013

Kad Pengenalan Baru


salam semua...ok mari kita teruskan cerita...
ekseli aku baru balik dari JPN sana...
minta kebenaran kat pegawai nak keluar kejap sebab ada urusan di JPN...
urusan penukaran mykad kepada mykad lebih baru...
yang punya lebih ciri ciri keselamatan...
orang dah lama bertukar kut...tapi aku baru terhegeh² ni ha...

so p ke sana dalam 2-3 orang bersama dak opis...
p naik bas jek...curi masa kejap time keje lum melambak...

sampai kat JPN...terus kol opismate lama, bitau ada sana...
kebetulan dia pun dah bertukar ke bahagian kad pengenalan...
wah sangat suka...terus masuk ke dalam, ke kaunter VIP...
ihikss...sib baik kan...sebab takmo lelama sangat...
time opis hour kut...

sesambil memasing nak snap gambar...aku tertengok la kat 'guess book' situ...
front page book tu ada sign Aaron Aziz...humang aih...
bestnya...kan best kalu aku keje kat sana...nak minta tukar kat JPN jugaklah...
hahaha...pang!!! gedik ek...semata tau...
dalam guess book tu ramai la orang kenamaan dan selebriti yang 'menulis' dalam tu...
yelah, kalu selebriti ke, keNAMAan ke datang sana, diorang memang diberi layanan VIP...
bukan apa, takut bila amik nombor giliran biasa cam kita orang bawahan ni kan, time no dipanggil...tak datang² VIP tersebut...rupanya sibuk dok layan peminat...
takut kena kerumun pun ye...tergendala kang kelancaran sistem JPN tu plak...

pepun terima kasih buat rin...yang sudi menerima kedatangan kita orang tadi...
siap ke kaunter VIP lagi...
cepat urusan kita orang semua...alhamdulillah...

ayuh...rombongan cik kiah ke JPN...sementara dapat perlepasan kan...
kalu idak tah bila nak p tukar mykad baru...

ada orang tu pakai fareeda lagi...
ihikss...cantik la mykad baru nanti... 

sampai jek menunggu nombor giliran...
tapi tak tunggu mana pung...sebab terus kol ex opismate tu...
tak lama kemudian, terus masuk ke dalam...
tapi ada sorang member tu tertinggal...dia guna nombor giliran VIP...
dia siap dulu dari kami semua...

kat dalam, sedang menunggu giliran untuk diambil gambar...
siap leh nengok gambar sendiri...rasa agak kurang cun, suh snap lain...hahaha...


dah siap semua urusan...jom la balik...
tak elok mengular time opis hour...hehehe...
teruk tul mak budak ni....siap 'jabir rokrak' pakai kat tangan...adehh... 

so mykad baru aku nanti akan berwajah ginilah...

so korang camner...dah tukar ke mykad korang???
kos penukaran kepada mykad baru hanya RM10...

owh ya satu peringatan buat korang yang bertudung...
jika nak buat mykad...sila pastikan tudung korang berwarna gelap ye...
tak kesahlah kaler apa pung, janji warna gelap...
ekseli kaler tudung aku tak lepas sebenarnya...tapi tapi tapi...hurmm...
sib baik lepas jugak...sebab bajet dah cung dah tadi...hahaha...

notadijariku: sekarang tak perlu tunggu lama...buat mykad baru pada waktu pagi...petangnya dah siap...dah boleh collect...
tapi esok kut aku p amik...

20 comments

Tuesday, January 08, 2013 12:08:00 PM

tahniah dah buat..saya belom buat lagi

Tuesday, January 08, 2013 12:13:00 PM

akak pun lum buat.. nak buat ni.. nak tukau alamat skali sbb dah duk umah sendiri.. nak alamat ki-ill kononnya. muahahah :P
eh..tp derang kata kalo dah lama tak tukar sejak umur 20an tu kena denda. betul ke?? (T___T)

Tuesday, January 08, 2013 12:14:00 PM

@PUANSTOBERI
alamak kak...pasal tu tak tau menahu plak...sebab takde masalah, so tak tertanya plak pasal masalah tu...hurmm...

Tuesday, January 08, 2013 12:21:00 PM

saya dah buat
tahniah2

Tuesday, January 08, 2013 12:30:00 PM

Dah buat dah..sbb mykad lama dab tahap kena lempar kt gaung..cip tu dh tak brp nak detect kekdahnya..siap orang bank pesan suruh bt baru..hahaha

Tuesday, January 08, 2013 12:31:00 PM

saya buat ic baru sebulan sebelum yg ni keluar..itu pun gambar ntah apa2..tak sempat nak senyum lelebar cam dalam contoh tu pun dah kena snap..nyampah!

Tuesday, January 08, 2013 12:49:00 PM

Kos tukar mykad tu cuma kat putrajaya ke atau mane2 jpn? nak tukar gaklah sbb cip ic ni hidup segan mati tak mo...

Tuesday, January 08, 2013 12:56:00 PM

ada kwn senang la tkyh tgu lama2

Tuesday, January 08, 2013 12:59:00 PM

wah..dah buat dah..Ayu nak buat gak, tapi lum buat2 lagi..nanti ajak Net gie buat la.....

Tuesday, January 08, 2013 1:24:00 PM

alaaaa, kite xtukar2 lagi mykad..

Tuesday, January 08, 2013 1:27:00 PM

waaaaa.........
nak buat jugak...

Tuesday, January 08, 2013 1:28:00 PM

sy xtukar lagik!!!

Tuesday, January 08, 2013 1:43:00 PM

Cer mintk details dr kawan akak yg keje jpn tu
Soh die jwb soalan pnstoberi
Klu btul kee denda saya la org nye tu huhu
Pastu tnye lg, sabtu ahad bukak x?
Pastu tnye lg, ada tarikh akhir ke tukar ic ni? Takut kang tibe2 kene denda lagi
Pastu tnye lg, emmmm....
Takde dh..hehe

Tuesday, January 08, 2013 1:56:00 PM

alamak..belum tukar lagi la
emm bila nak buat ni ye

Tuesday, January 08, 2013 1:56:00 PM

alahaiii..belum tukar ag..mls lak nk g tkar..ekekeke

Tuesday, January 08, 2013 1:57:00 PM

alaaa belum tukar lagiiii

Tuesday, January 08, 2013 1:59:00 PM

lynn belum tukar lagi...

Tuesday, January 08, 2013 2:48:00 PM

kita dh buat! yeayyyy.. =)

Tuesday, January 08, 2013 7:09:00 PM

ya dh tukar dah ic baru....tp xpakai tudung gelap pun...yg snap pic pun xtegur apa2....colourful tudung ya pki time tu.....

Wednesday, January 09, 2013 9:11:00 AM

Tak tukar pun IC baru.. tak tau bila nak p...

Mak ngan adik dah tukar..

Post a Comment