Wednesday, February 20, 2013

Abam...Hadif Nasr Irfan


hurmm...hari ni nak bercerita lagi pasal abam...dulu abam mok...
hurmm..ekseli nama 'mok' tu datang dari taska...
sebab ada seorang cekgu yang menggelarkan dirinya mok kerana saiz badannya itu...
sejak tulah lekat dipanggil mok...
tapi sejak masuk kelas 4 tahun ni....ada sorang ticer kata takmo dah panggil dengan nama mok tu...
sebab takut budak terkeliru dengan nama SEBENAR mereka...
aku ok jek...lagi suka adalah...
sebab aku namakan dia HADIF NASR IRFAN...yang membawa maksud
HADIF- yang punya matlamat
NASR-pertolongan
IRFAN- kebijaksanaan, kesyukuran, pengetahuan

aku suka nama irfan...masa mengandungkan kakak lagi dah aim nama tu...
hubby hanya menurut...lagipun dalam famili memang lum ada sesapa yang bernama irfan...
jangan tak tau, walaupun bidang 'kehamilan' bakal ditinggalkan buat sementara waktu...
namun aku dah punya nama untuk boy yang kedua...
express bukan...eh nama ni aku dah KIV masa mengandungkan iris lagi...
hehehe, ok itu alasan...meh aku reveal awal awal nama pilihan si bujang kedua...
eh bajet cam lepas ni kalu mengandung sure anak bujangkah??? hahaha...
nama HAFIY NAJM IMAN menjadi pilihan hati...hehehe...

(^___^)

sambung citer diatas...so sejak tu aku perhatikan, abam dah kurang bahasakan dirinya dengan nama mok...
mungkin disebabkan oleh panggilan yang dibetulkan di sekolah...
kalu tanya dia siapa dia...dia akan jawab irfan...
owhh...so suit la nak...dan kalu cakap ngan kakak dia pun dia bahasakan dirinya IRFAN...
no more MOK...eh eja MOQ pun ok kut...

abam dilahirkan pada 20 mac 2009 yang lalu...masa lahir kecik jek si bujang ni...
2.97kg sahaja...dilahirkan secara normal...
pada awal kelahiran ada masalah sikit...sebab doktor kata dia mungkin dijangkiti G6PD...
sila gugel apakah penyakit itu...
tapi lepas 3 bulan kemudian...alhamdulillah, bebas dari segala penyakit yang membimbangkan...

nengok gambar gambar lama abam...tak sangka yang abam dahulu akan menjadi abam sekarang...
ye, dulu dia kecik...sekarang pun dia masih ingat dia kecik...
ada ke patut kadang suh aku dukung...
arghh...lembik lutut si mak ni ha...maaf abam...ibu tak dapat berkompromi...

ni masa baru lahir...kudus jek mamat ni...
pusar di dahi...trademark semua HNI...

mata sepet...ikut siapa aku pun tak tau... 

perut bulat...ni ikut apak dia...eh??? 

bulat kan...kan aku dah kata dah... 

rambut pun lebat...

tapi bila dah melasak...badan nampak cam susut... 

tapi masih dalam kategori bulat kah??? 

tak sangka, dah jadi abam dah budak ni...
kurang kasih sayang ye nak??? 

jelas sekali kelihatan pusar di dahi... 

ni baru abam mok...ekekeke... 

kecik jek aku rasa time ni...

mee goreng makanan kegemaran...
leh tulis gitu dalam biodata nanti... 

dan setelah beberapa tahun berlalu...nilah wajah terkini abam...
my only son nowadays...
dialah pengubat duka dan lara...
walau kekadang perbuatan dia menyesakkan jiwa...namun jauh disudut hati...
ada taman yang indah bermaharajalela...hehehe...

peace no war...sib baik seluar di zip...ekeke... 

i lebiu bam...ingat ibu dalam tidur mu...
jangan nak mimpi orang lain...kang 'basah' kan jadi kes lain plak...
tapi memang selalu basah pung...asyiklah terkencing atas tilam...
tilam tu kalu buh dalam sungai pun ikan leh mati tau...haiya...

sebelum ada yang tanya bila nak menambah...
bak sini aku jawab...aku skang kena bentang bajet baru...
so bab menambah ni diketepikan dulu...ada agenda lebih penting kena hadapi...
alahaii...

notadijariku: eh tetiba imbau kisah pasal abam ni...pasal ek...
hehehe, tu tandanya mac makin menghampiri...apa aku punya plan sempena besday dia ni...
owhh...

although you always make me cry...but you also always make me smile...
(eh ayat ni patut tuju kat abi diorang ni...hahaha...)

22 comments

Wednesday, February 20, 2013 1:17:00 PM

geramnye tgk abam irfannnnnnnnn!!!!!!...kite xnk dokong tp nak gigit..wahahaha

Wednesday, February 20, 2013 1:17:00 PM

abam!!! sedap digomol, tp abam garang sgt...

Wednesday, February 20, 2013 1:17:00 PM

mmg suka nama irfan..thay why taruk nama ank irfan...dkt2 ngn daddy dia irwan...

tp irfan ni tk mok2 mcm abg ni..hehe

Wednesday, February 20, 2013 1:17:00 PM

Hadif Nasr Irfan... Tetap Comel....

Wednesday, February 20, 2013 1:19:00 PM

abam sebaya adik pullah kan??
besar la abam.. bajet adik pullah lagi besar dr abangnye rupanya ada lagi basar dari adik eipullah..
maknanya betapa kedingnya abang nasrullah...

apepun asalkan abam besar abam sihat.. sok dah dewasa lagi badan jd taf leh tlg ibu abi angkat itu ini..

masa tu xde lagi abam mok. tapi abam gagah..


kukupink: pjg lak komen aku kali ni

Wednesday, February 20, 2013 1:22:00 PM

hahaha
cumel sgt2 anak akak
rasa nak picit2 pipi n hidung dia

Wednesday, February 20, 2013 2:07:00 PM

comelnya dia..sangat..cam anak jepun..tula..saya pun ada sorang je and the only kot boy dalam fmily..mak tak sanggup dah nak menambah!

Wednesday, February 20, 2013 2:15:00 PM

sebaya dgn izzul la ni tp izzul lahir bln 11..tp mmg semangat sungguh abam mok ni..takpe la kak,dah 3 pun..lambat sket menambah pun takpe..eh,lebih2 lak sy nasihat akak..haha..

Wednesday, February 20, 2013 2:16:00 PM

comel2 semuanya :)


jom tengok entry saya di Pratonton Pada Suatu Cinta dahulu

Wednesday, February 20, 2013 2:19:00 PM

Klu cm ni aunty panggil abam irfan la yer..

Wednesday, February 20, 2013 2:22:00 PM

tomei2

Wednesday, February 20, 2013 2:40:00 PM

Peh!!! Serius sy ckp, walaupun ini entry khas utk abam dan ade byk pics tp sy tak puas!!! Comel betul abam ni. Geram tgk. Tmbh2 baca ayat2 awak yg kelakar psl abam ni. Ley jdk khusyuk sy. Haahaahahahaha!

Wednesday, February 20, 2013 2:52:00 PM

syawal nk potong kek sekali muleh...syawal 10 mac ni

Wednesday, February 20, 2013 2:55:00 PM

Seronok tengok budak2 yang badan dia semangat macam irfan... Anak saya dulu badan camtu jugak, tapi dah susut sangat2 skrg... huhu

**comel jek panggil 'abam'... anak saya yang tecik tu tak reti sebut 'abang', dia sebut 'abam'... :)

Wednesday, February 20, 2013 3:03:00 PM

tak lama lg nak sekolah dah...jap je masa berlalu

Wednesday, February 20, 2013 3:13:00 PM

dap ooo gomol2 dak bam bam ..

until beso pun bambam jgk yew.. cm akil slim melim

Wednesday, February 20, 2013 4:20:00 PM

darwisy ngn irfan sebaya..sok sekolah sama2 lah depa..hikhik

Wednesday, February 20, 2013 4:52:00 PM

suke sangat gambar 3 dan 4 tu kak..super comel..bulat..

iyer kak, name sesedap akak bagi takkan panggil 'mok' kan??

kan irfan kan??

dhia plak panggil diri sendiri dengan name penuh..
dhia arryssa..tp disebabkan die tak pandai sebut 'R', makanya name die jadi dhia aisya.. hehehe..

Thursday, February 21, 2013 9:59:00 AM

Mantop bana irfan. Klo polok sedap ni ☻☺

Thursday, February 21, 2013 2:42:00 PM

sepuluh tahun lagi baru mimpi basah la ibu... ekekeke

Thursday, February 21, 2013 4:03:00 PM

o0o skrg dah tak leh guna mok ek... di kalangan budak 4 tahun je kot .. budak 5 tahun yg sedang berbunga dibdn tu masih panggey nama mok..hihi '

abg yg bolat achik pun suka

Thursday, February 21, 2013 6:19:00 PM

Lebih baik pggil nma sebenarnya
penat bg nma yg elok mknanya tp dpggil dgn nma gelaran

my hero also Irfan ;)

Post a Comment