Tuesday, February 5, 2013

CCM 3D2N ! Jalan-Jalan Ke Pulau Pangkor


2 Februari 2013...
hari kedua, pepagi kami dah siap...lepas sarapan di hotel...terus gerak ke jeti lumut sebab misi nak ke pulau pangkor pada hari tu...
nak jejalan nengok pulau...
aku ni nama jek kawin ngan orang utara kan, tapi ini adalah kali pertam akut aku ke pulau pangkor...
owhh, kesian kan...

so sampai ke jeti lumut..park kereta, dan jangan lupa BELI kupon untuk parking ye...
kami beli kupon untuk sehari...berharga RM3...
sebab estimated time tu takde...tak tau sampai jam berapa nak berada di pulau pangkor tu kan...
senang citer beli kupon parking tuk sehari, bagi mengelakkan kenderaan anda dari disaman...
pheww....

di jeti, perkara pertama yang perlu dibuat adalah membeli tiket feri...
RM10 untuk dewasa x 2 = RM20
dan RM5 untuk kanak-kanak yang berumur 4 Tahun ke atas = RM5
so total RM25 (abam dan adik adalah percuma...lum cukup umur)

kaunter menjual tiket...korang boleh beli tiket kat memana kaunter jek...
sebab fleksibel, leh naik memana feri jek...sama sahaja...
tidak tertakluk dengan memana syarikat mengikut tiket yang dibeli...hehehe...

masa kat kaunter tu, adalah seorang wanita dok bertanya pasal dengan pengangkutan masa kat pulau tu...sama ada nak sewa teksi atau, sewa kereta dipandu sendiri...
kami memilih untuk menyewa sebuah kereta...pasal ni nanti aku cerita lain... 

seronok kakak, dah dapat tiket...tak sabar dia nak naik feri...
sukalah tuu.... 

owhh, gambar tuan tanah haruslah ada kan...hahaha... 
kata blog tuan tanah....weeeeEEE

ok dah dapat tiket, ayuh, ke terminal...menunggu kedatangan feri jam 10.30 pagi... 

sebelum ke terminal tu, sempat jugak bergambar berLIMA sekeluarga...
wajib la ada gambar sefamili kan...
kat peta pulau pangkor... 

kat dalam terminal...tengah menunggu masa untuk menaiki feri dengan sabar... 

dik iris ni tak lepas dengan upin ipin dia...puas suh tinggal jek dalam kereta...
tapi ngamuk...nak jugak di angkut sekali...
layan jelah...sib baik tak besar kan... 

ok, feri dah sampai...jom...
perjalanan dari jeti lumut ke pulau pangkor mengambil masa lebih kurang 30 MINIT sahaja...
bertolak jam 10.30 pagi...lebih kurang jam 11 pagi dah sampai kat pulau...

sampai sana, jalan jalan pusing pulau...dah petang gerak balik ke pangkal jalan...
ke mana kami p??? nantilah citer lain...tak muat nak citer kat satu entry...
mak sibuk nak tempek banyak gambar kat dalam feri ni...hehehe...

ni citer masa nak balik pulak...
kat jeti PANGKOR...

pulang marilah pulang...ada dua LALUAN ye kat sini...
ferry TO LUMUT...satu lagi ikut MARINA ISLAND rasanya...ni private punya... 

jom pulang jom...kami antara orang terakhir yang naik feri tu... 

masa nak balik, alhamdulillah...orang tak ramai...lagi pulak naik feri yang 2 tingkat...
so banyak sangat tempat kosong...
pilih jelah mana satu korang nak duduk kan...
nengok tu, banyak kan tempat kosong...
kalu masa p, paginya, tempat duduk penuh tau... 

aku dan anak anak dara... 

si manis 1 tahun 3 bulan...yang asyik tersenyum...sebab dapat jejalan ke pulau...hehehe... 

aku dan anak anak lagi... 

kan aku dah kata, banyak tempat kosong kan...
korang nengoklah gelagat si abam ni...sempat lagi berbaring penuh bergaya..
kalu penuh, tak pat la nak dok cam gini nak... 

kejap sana kejap sini...ikut suka korang la kan...feri ini kita yang punya...hehehe... 

ok ni jek citer pergi dan balik ke pulau pangkor...
kita sambung lagi nanti ye....

notadijariku: hujan tak berhenti dari pagi tadi...hujan kan satu rahmat...

17 comments

Monday, February 04, 2013 3:14:00 PM

alahai lama tak jenjalan kat pangkor ni..last 2008

Monday, February 04, 2013 3:31:00 PM

bestnya.. teringat dulu honeymoon kat pangkor... lama dah tak gi..

Monday, February 04, 2013 3:41:00 PM

xde org ye kak ? cm lengang jer feri tu

Monday, February 04, 2013 4:07:00 PM

waaaaa, dh lama x g pangkor.. last 2008 kot.. feri dia mengerikan sikit, mcm sempit.. sy duk kat luar je..

iris makin comel!!!

Monday, February 04, 2013 4:20:00 PM

seronoknya feri lengang camni... abam mok... kemain lagik kan.. macam feri dia je.. heheheheheh.. ritu balik .. feri penuh gile.. sampai kena duduk kat bangku luar tu.. penuh gile manusia..

Monday, February 04, 2013 4:42:00 PM

best la kosong.. pegi ari tu fenuhhhhh siap kena duduk asing2 lagi dengan famili in law

Monday, February 04, 2013 5:32:00 PM

update cepat jlan mana kt pangkor tu
mandi manda tak?

Monday, February 04, 2013 5:32:00 PM

update cepat jlan mana kt pangkor tu
mandi manda tak?

Monday, February 04, 2013 6:25:00 PM

Kalu akak naik dr marina tmpt akak stay tu lagi cepat perjalanan ke pangkor..ada la dlm 15minit jek naik feri..ada sorg member blog keje kat sana...

Monday, February 04, 2013 9:49:00 PM

klu dr marina tu sekejap je sampai....tp kt situ parking keta berbumbung n mahal sikit la.

Monday, February 04, 2013 10:15:00 PM

sonoknya..dah nmpak sehat iris tu :) hehhehe.. comel la dia..mcm matsaleh pun ade :) hihihi..selamat bercuti :P

Tuesday, February 05, 2013 8:41:00 AM

saya png gi pulau pangkor semata kursus je..huhu..lg kesian..haha

Tuesday, February 05, 2013 8:42:00 AM

tiket feri oklah kan tak mahal..tskk rugi sy tak pegi pangkor masa dtg lumut hari tu..sbb ingatkan g pulau kena bermalam.

happynya sy tgk 3 beradik tu..lagi2 abam sebijik perangai kakal suka baring2 bila dpt seat hehe comel.

Tuesday, February 05, 2013 8:46:00 AM

ok next tak sabo ni ... trip lepas aku tak jd pi pangkor sbb takut ... hahaha plan kemain ... next !!

aku nk amik tips ni

Tuesday, February 05, 2013 9:39:00 AM

best x? hehe.. =)

Tuesday, February 05, 2013 10:40:00 AM

pernah sekali je pi sana...
tuepun dah lama...
time tue family day opis

Tuesday, February 05, 2013 12:12:00 PM

seronok kan anak2 kalau dibawak berjalan=)

Post a Comment