Thursday, February 7, 2013

Jalan-Jalan Cari Pasal | Bukit Malawati


3 Februari 2013
nak dijadikan citer, on da way balik dari pangkor tu kan...
aku ada ajak hubby singgah kat Bukit Malawati sana...yelah, kalu sesaja nak ke sana, memang susah kut..
lagi pulak jauh jugak tempatnya..tol saja dah berapa...
minyak lagi...senang citer, dah satu jalan jek kan, baik menyinggah...
sekurangnya bila orang tanya kat mana Bukit Malawati tu, leh jugak aku jawab...
kira aku dah pernah p la kan..tak gitu??? hehehe...

tak susah pun nak cari BM ni...senang jek...
sampai jek kat pintu masuk BM...hubby terus p beli tiket...
kena naik trem yang disediakan...sebab kenderaan sendiri tak dibenarkan naik...
best jugak naik trem ni...rasa cam pelancong gitu...hahaha...
so rege tiket seperti dibawah ni...

Tiket Trem
RM5 - Dewasa
RM3 - Kanak-Kanak

so total itu hari 2 dewasa = RM10 dan 2 kanak-kanak = RM6 termasuk 1 kanak-kanak bawah umur...
total besar RM16...eh betul kan???

(^_^)

bukti harus ada...wajiblah kan, snap sana sini...
masa menunggu trem tu kan, kat bawah tu ada la beberapa buah kedai yang jual souvenir pasal BM ni...
aku ni pantang kan, kenalah cari souvenir tuk diri sendiri barang seketul dua...
apa lagi kalu bukan FM kan...
sib baik dapat...ini aku beli tuk diri sendiri jelah, memandangkan rege seketul agak mahal jugak tau...
huhuhu....kalu idak, dah mang beli borong, kasi kat kengkawan tau...

bila trem dah sampai, tak nyabo anak² berdua tu tau...
sib baik iris pun tak join sama...kalu idak makin huru hara keadaannya nanti tau...
kakak dan abam siap cop lagi nak dok dedepan...tapi aku kata, tak yah la dok depan sangat, dekat ngan enjin apa...dok tengah² sudah...sib baik orang tak berapa ramai time tu...

anak anak yang gembira dapat naik trem...untunglah kamu nak, hampir seme kenderaan kamu dah merasa kan...

dah naik ke atas, aku main petik jek gambar apa yang ada...
ada muzium...tapi tak sempat nak menyinggah...sebab keadaan cuaca yang agak panas...
dan kesihatan dak iris jugak...

dan nampak rumah api...mercu tanda BM ni...nun jauh di atas sana...

kat atas tu, ada satu tempat perhentian kan...
kita leh berhenti sesambil kasi monyet makan jugak...
ramai jugak yang berhenti time tu...kalu nak teruskan perjalanan, kena tunggu trem yang berikutnya...
dalam 20 minit jugaklah kena tunggu...

ni dia...aku tak tau spesis monyet jenis apa...kera ke, monyet ke, atau ungka, atau siamang...
tah...tapi agak luarbiasa jugak rupa monyet ni...
comel??? erkk...entahlah, comel la kut....hehehe

ada jugak meriam...kemain susah nak snap gambar anak bujang nan sorang ni...ada jek akal dia...nak naik atas la, nak itulah...sib baik dia tak buat perangai time tu...

hurmm..gambar tuan blog kedaung haruslah ada jugak kan...suka nengok pemandangan dari atas ni...
nampak laut nun jauh di sana...

amboi, berani kamu ye bang, bergambar dekat²...
tapi monyet kat sini memang jinak la...
tak macam monyet kat SINI...
yang tu monyetnya banyak yang agresif sikit...hehehe...

kesayangan aku...apa yang mereka sedang nengok pun aku tak tau...

dah sampai trem yang berikutnya, terus naik...malas berlama kat atas...sampai bawah derang bawa kita p kolam ikan pulak..tapi aku tak turun pun kat situ...sebab dah penat kut...
rasa mau cepat jek sampai ke rumah...

takpelah, lenkali bila ada masa lagi, leh la kita p lagi kan...
in sha Allah...moga dipermudahkan....
amin...

12 comments

Thursday, February 07, 2013 1:46:00 PM

syok berjalan saje sis

Thursday, February 07, 2013 1:55:00 PM

amboi mek tu pakai skirt..gurlish..

Thursday, February 07, 2013 2:03:00 PM

giler berani laki akak duduk ngan monyet2 tu yee

Thursday, February 07, 2013 2:17:00 PM

slumber je pose sebelah kwn.. hahaha..

Thursday, February 07, 2013 2:19:00 PM

takut lak tgk monyet tu kak..mata merah..huhu..

Thursday, February 07, 2013 2:22:00 PM

kampung akak tu Cik Mot... hihihi.. itu bukan monyet tapi LOTONG.. memang dah tersangat jinak.. tapi hati2.. pernah gigit tangan budak.... sebab terperanjat jer.. hihihi.. welcome to my kampung.. best tak?

Thursday, February 07, 2013 2:27:00 PM

mahai kn...seketul fm tu rm6 kn.....wekend je kenderaan xblh naik...hari biasa boleh je....ya lg xpernah naik trem tu....

Thursday, February 07, 2013 3:19:00 PM

bestnya budak2 tuu dpt naik tren nie kan .. macam akak ke muzium terengganu last year .. ada tren macam nie .. bukan main suke anak2 .. nak2 zzahrien .. siap ajak naik sekali lagi ;)

Thursday, February 07, 2013 4:11:00 PM

bukit malawati ni kat mana wei .... aku tak penah dgr la... haha dasar buta kawsan

Thursday, February 07, 2013 4:38:00 PM

ritu sy shoot utk pre wedding pn kat bukit malawati ;)

http://sepisorangperindu.blogspot.com/2012/12/review-1-pre-wedding.html

Thursday, February 07, 2013 11:53:00 PM

Sampai jugak,kami ni taktau bila..

Weeii seramnye monyet2 tu, nampak mcm ganas, jinak rupanya ye.. :-)

Friday, February 08, 2013 10:14:00 AM

Aku lom penah smpai tmpt jauh seme dh g yg dkt ngan kl ni xpenah jejak

Post a Comment