Tuesday, March 19, 2013

Lawatan Sambil Belajar ke PETROSAINS, KLCC


Lokasi : PETROSAINS (Petronas Twin Tower, Level 4, Suria KLCC)
Tarikh : 15 Mac 2013

ok, sambung citer semalam...
sabtu lepas mak sekeluarga ke PETROSAINS di KLCC sana...
dengan tujuan nak kasi pembelajaran kat anak mengenai uniknya sains itu...
owh ya, jangan tersalah plak ek...mak p PETROSAINS bukannya PUSAT SAINS NEGARA atau PSN tu tau...PSN tu terletak di bukit kiara sana...boleh gugel nengok
http://www.psn.gov.my/
sebab ada yang konfius antara dua ni...

gerak dari rumah lebih kurang jam 10 pagi cam gitu...
sampai sana just nice...ikut MEX, pastu ikut SMART so memang smooth jek perjalanan ke sana...
cuma siap sedia ngan tol jelah kan...

sampai kat KLCC sib baik la parking masih banyak yang kosong...
terus cari parking kat CENTRE COURT punya...so senang nak aim kat mana tempat parking kan...
maklumlah p KLCC pun setahun sekali pun lum tentu...
dah tu bukan tempat ruji mak nak mencemar duli kan...
ate, mak ni orang ada ada jek...tak sajak kut p tempat situ selalu...ihikss...

sampai sana terus beli tiket...
family pakej untuk (2 dewasa dan 2 kanak-kanak) hanya RM30 sahaja...
infant tak dikenakan bayaran...FREE...tapi tahun depan kena caj lain la kan...
maklumat tiket ada aku sertakan di gambar yang last sekali tu...

ok, jom mulakan perjalanan SEKILAS MASA...

kena beratur nak naik gondola...dari bawah ni...gelap tul keadaan masa kat dalam gondola tu...

anak anak yang hepi sebab dapat keluar dari tempurung...hahaha...

mak pun suka jugak...

arahan yang perlu dituruti...
so memang takdelah gambar dalam gondola tu..kan...

ok, gondola dah sampai...mari naik...
satu gondola muat satu famili kecik mak ni jek...

lebih kurang beberapa minit perjalanan, kami pun sampai ke tempat yang dituju...
abam yang teruja, seme menda nak disentuh...seme menda nak dicuba...hurmm...
takpe, kata datang sini nak belajar kan...

mek ni pun apa kurangnya...
dia pun nak jugak...

ok, memula kita try tiub plasma ni...
sebelah tangan letak atas tu, dan sebelah lagi letak lampu...
tetiba lampu tu menyala...
kata SAINS kan...

abam jenis takmo kalah...dia pun nak try jugak...
pelik dia camner mentol tu bleh menyala...
inilah dikatakan teori sains kan...

ha, yang ni pun sama...tak bleh blah... :p

keterangan berkenaan dengan TIUB PLASMA...
lets try meh...

korang try la, mak nak bergambar...hahaha...

pastu perjalanan diteruskan...nampak menda ni...
snap gambar dulu...

sekali aku pun join jugak...hahaha...

hurmm...tak tau nak citer apa pasal ni...

ha yang ni aku tau...ada deroza...gigih abam belajar nak kontrol deroza tu...eh betul ke aku eja gitu ek...
lantak la, janji korang paham sudah...


pastu ada menda ni...3D ke apa tah...beria si anak dara nak try amik kereta mainan tu...
walhal itu hanyalah ilusi optik jek...
takkan dapatnya nak amik...hehehe...

ayuh teruskan perjalanan lagi...
hari pink untuk kami berdua...

teka, ni tangan saper ni...nampak montok jek...

dan akhirnya sampailah kami ke zaman DINOSAUR itu...
besar jugak replika dinosaur kat situ...
kakak rileks jek...tak takut...

tapi dak iris ni...kemain kemahkeming dia peluk aku...
siap menjerit² lagi...
eh adik takut ek???

ok, mari belajar asal usul batu plak...

gambar aku jelah yang banyak...anak anak dah lari ke sana sini dah...tak dan nak ligan aihh...

tu dia, zaman dinosaur...

ko nengok apa tu bam...

ni kat PELANTAR MINYAK...kat sini tak dan nak explore banyak sebab iris dan mengaruk...dia ngantuk...

barang barang atas pelantar minyak...

ni plak kat F1 punya tempat...

bahagian MOLEKUL...



ada piano besar kat situ...asyik aku dok menekan...
lagu bebudak jek pung...hahaha...

pastu percubaan dua anak ni dok menahan bola daripada gol...
muka derang ada kat skrin...

dah abis jejalan dalam tu...erkkk, penat jugak kut....sebab kawasan dalam tu luas...lepas satu tempat ke satu tempat...alahaii...
so kena tunggu balik gondola untuk turun ke tempat naik tadi...

kat bawah ada menda ni...kalu korang pernah join kursus, mesti tau, menda ni selalu ada kan...
tah betul tak tidak cara aku susun tu...hahaha...

yang penting gambar kami satu #HNIFamily...
mekasih la kat adik petugas ari tu...sudi snapkan tuk kami...
abam??? dia mana reti puas...tu yang mengamuk takmo nengok kamera...
takmo balik katanya...padahal mengantuk...tu ngan ngamuk tu...huh...

ok, ni aku sertakan bersama, jadual dan kadar bayaran tuk masuk ke dalam..
nak tau lebih jelas, layari jelah laman web di bawah ni...

last but not least...
rugilah kalu tak amik gambar...bukan p hari² ke tempat cam gini...
hahaha....

terima kasihlah hubby, you make OUR day ari tu...
dapat jugak bebudak ni kenal KLCC, petrosains kan...

lepas ni kita ke blue coral...ke PSN...tapi ibu nak ajak abi ke TAMAN BOTANI putrajaya dulu...
nama jek dah 10 tahun dok putrajaya...tapi sekali pun lum pernah p situ...
kesian betul...

ekseli p sini ngan ahkak geli tu...tapi dia kemana aku pun kemana...
terpisah masa kat dalam tu...
sudahnya takde bukti bergambar aku saing dia kat situ...hurmm...

notadijariku: aktiviti minggu ni??? dok jelah kat rumah dediam...huhuhu...

16 comments

Tuesday, March 19, 2013 9:08:00 AM

salam
singgah pagi selasa...

Tuesday, March 19, 2013 9:14:00 AM

Igtkan akak p reramai ngan kawan2
Bagus budak budak ni kecik kecik dh didedahlan dgn sains... Banyak mende dorg bleh explore kan?

Tuesday, March 19, 2013 9:26:00 AM

hehe....okeh, dpt nengok gmba pun jadik la...

ala2 muzium la kak kn..hehe

Tuesday, March 19, 2013 9:44:00 AM

wow..hni dah kenal dinosor dgn lebih dekat la,tgk dpn mate kan..

bagus jugak awal2 dh didedahkan dgn sains..berkembang jugak pemikiran anak2..kan?

Tuesday, March 19, 2013 10:09:00 AM

menariks tu..Ayu pun tak pernah gie lagi..ajak Didi dulu but dia malas nak gie sbb kat dlm KLCC kan..org ramai..sabar je la.

Tuesday, March 19, 2013 10:19:00 AM

bestnya pengembaraan ni!
tak sabar nak bwk ank bujang sy

blouse awk lawaaaaa tangat.sandal pun lawaa..org nya pun lawa

;)

Tuesday, March 19, 2013 10:34:00 AM

bestnye tempat ni..bukan anak je nk mencuba..silap2 mak ank lebih lagi nak mencuba apa yg ada..huhuh

Tuesday, March 19, 2013 11:06:00 AM

tempat yang akak nak pergi gaktu... Insyaalllah.. sebab harga masih berpatutan... dan anak2 akak dah banyak kali gi PSN so nak gi Petrosains lak... dulu masa takder anak akak dah gi dua kali bawak anak sedara.... serius akak suka...

Tuesday, March 19, 2013 11:10:00 AM

best dapat G sana tu...sy selaloo confius ngan PSN n planeterium..kakakkakak

Tuesday, March 19, 2013 11:15:00 AM

Fee masuk untuk kanak2 berapa yer...

Tuesday, March 19, 2013 11:25:00 AM

lama tak pergi sini...
rasa mcm nak pi je..
boleh bagi cadangan kat cik hubby nuie

Tuesday, March 19, 2013 11:30:00 AM

aku antara yg konpius itu hari ... hahahaha


nampak cam best tp rasa cam penat je kan kak ... hmm nk kena pertimbangkan ni ...hmmm

Tuesday, March 19, 2013 12:03:00 PM

perghhh berjela2......



anyway aku ada terbaca tu..

'dia' kata...dilarang menggunakan kamera di telefon bimbit...

kalo kamera gedabak boleh kah?

Tuesday, March 19, 2013 12:13:00 PM

aku ingat mahai bebenor.. ok la harga tu huhuhu

Tuesday, March 19, 2013 3:27:00 PM

wah..menarik...x nah pi...banyaknya gambo sampai x larat nk tgok...hehehe

Wednesday, March 20, 2013 10:15:00 AM

Wah, bestnya jln2....sy pun tak kesempatan nak ke situ lagi. Tp pas tgk pic2 ni, mmg berkobar smgt le nk bwk dak debab ke sane. Heheheheh!

Abam tak puas jln eh? Jomlah ikut aydin kite sane nak? Heheheheh...

Post a Comment