Thursday, March 14, 2013

Sabtu Dan Ahad Yang Kadang Punya Cerita...Dan Kadang Sesepi Cuma | Children Day Out


aku ni kan, sejak punya anak pertama 6-7 tahun yang lepas kan, sebagai ibu, aku suka meluangkan masa bersama anak² pada hari sabtu dan ahad...
sebab bagi aku kualiti masa bersama #HNIFamily adalah satu kemestian...
tak dua hari, sehari pun dah cukup...
janji ada masa beria bersama keluarga...1keluarga...lengkap semua ahlinya...

so kalu tiba hari sabtu dan ahad...aku mula merancang...
nak bawa anak bersiar ke mana...
tak jauh dekat pun jadilah...
tapi tulah, semua itu aku kena nengok jadual hubby pulak...
kalau dia tak keje pada hari sabtu atau ahad...atau keduanya...
bolehlah aku merancang nak ajak hubby ke mana...
tapi kalu hubby keje pada hari tersebut dari pagi sampai ke petang...alamatnya, perintah berkurunglah kami 4 beranak pada hari tersebut...
dah tu, hubby keje kan, tak punya kuasa pulak aku nak beriadah bersama 3 anak di luar...
takut aku yang tergadah...arghhh...dasar orang yang banyak alasan kan...huh....

bukan apa, kadang aku kesian nengok anak² semua...yang kebosanan bermain dalam rumah tu...
nasiblah MEREKA 3 beradik...kalu sorang² tak taulah gimana...
tapi 3 orang pun kadang mereka jadi boring jugak...
dah puas bertelagah...puas berkelahi...puas bermain sesama sendiri...
dan sampai satu tahap keboringan yang amat sangat...satu jek jalan penyelesaian...aku benarkan mereka bermain di luar rumah...tu jelah kan...nama pun rumah merpati...

minggu lepas tu, lepas nengok rumah kat sana...
terus melencong ke taman permainan di belakang WISMA TANI tu...
sinilah taman yang aku suka datang pun...orang tak berapa ramai...
dan di tepian tasik...i loikee...
kalu nak berkelah pun boleh...lagi ramai lagi best kan...

lor, naper tak jalan lagi...jom jom...

owhh, tunggu abi rupanya...

seiring dan sejalan...eksyen itu anak...takmo didukung...mau bebas berjalan...

dapat gak lah merasa main gelongsor ni kan...
nanti bila adik dah pandai naik panjat gelongsor sendiri, lagi best...
leh lawan abang dah...

yang paling seronok si kakak la...

ko nengok apa tu bam...nak mandi???

best kan dapat bebas cam gini...saya sudah besar...

poyo sungguh gambar ni...hahaha...

tapi tapi tapi...yang ni lagi poyo kut...hahaha...

gini jelah kan...kalu tak ke taman permainan, ke mall...
tak pun p bawa mandi manda...ke swimming pool ke...ke waterpark ke...
tak pun p taman permainan berbayar punya...tapi yang ni kena nengok bajet plak...
tak pun main beskal kat dataran putra...
eh banyak la tempat beriadah yang boleh bawa anak² kat putrajaya ni...
cuma malas ngan rajin ja...khenn???

tapi minggu ni aku nak ajak hubby ke satu tempat lain plak...
kasi pembelajaran baru kepada anak²...
kemana tu??? tunggu....minggu depan punya ceritalah...
harap plan kali ni menjadi...

kalu korang plak camner???
selalu bawa anak beriadah ke mana???

21 comments

Thursday, March 14, 2013 1:33:00 PM

eh cumel n cute...
anak akak tow,
bukan akak.
hahahahaha

Thursday, March 14, 2013 1:36:00 PM

anak2 ya ni beriadah depan umah je kak....klu rajin bawa la naik moto,pusing2 pantai or sawah....

tajuk entry dah macam tajuk novel la....fuhhhhhhh......

Thursday, March 14, 2013 1:43:00 PM

g petrosains kan kan kan ..

weols ni dok pk samade nak g zoo, genting, sunway laggon or pusat sains tuk bsday akil sabtu , tp cbrate ahad la ..

Thursday, March 14, 2013 1:45:00 PM

comelnya dia

Thursday, March 14, 2013 2:16:00 PM

nory pon kalau weekend suka berkelah kat taman tasik cuberjaya...jogging, main badminton, pastu borak2 dengan mak and adik beradik lain...mmg best kalau selalu dapat luangkan masa bersama2..

Thursday, March 14, 2013 2:16:00 PM

Dah lama tak beriadah sejak hubby ada kelas every weekend...huhuhu...

Thursday, March 14, 2013 2:26:00 PM

aku tau kak ke mana PSN kan ... hahaha

bg aku bosan ... tp ramai ckp besh ... hihih
budak2 suka ..aku tak suka sbb penat besar sgt ...hihi

putrajaya ni byk tmpt boleh riadah ... semua cantek ngan selesa ....

Thursday, March 14, 2013 2:36:00 PM

jarang bawak anak2 kuar..klo kuar pon petang ke alamanda..al maklum la...bagi akob weekend tu adalah hari beristirehat sepenuhnya di rumah..bosan la jemah..so cari idea yg membolehkan diri ni kuar dari umah..kakakkaka..kata kaki jalan kan

Thursday, March 14, 2013 2:37:00 PM

ops lupa la kak...gamba abam mok tu kelakar la kak...sy bantai gelak dolu tgk gambo dier tu

Thursday, March 14, 2013 2:57:00 PM

ni hari kejadian tgk umah ker? baju sama.. hehe

Thursday, March 14, 2013 3:18:00 PM

lm kesampaian ke putrajaya..kesian kan??iskhh..iskhhh.iskhhh

Thursday, March 14, 2013 3:36:00 PM

kitorang jalan kat luar rumah je pun..main lelayang...

gambar2 tu ohsem la..

Thursday, March 14, 2013 3:38:00 PM

Ayu pun..weekend la masa nak spend ngan anak2..hubby Ayu tak tentu gak off day dia hari apa..kadang2 kami tak ke mana pun..just sama2..lepak2..tgk tv..janji sama2 pun dah best..


weekend nie pun dah ada plan but Hubby keja, so just 3 of us la as usual..

Thursday, March 14, 2013 4:04:00 PM

cantik tempat nie
janji anak2 suke dik
akak pun kadang2 hujung minggu bawa anak2 ke taman aje .. ;)

Thursday, March 14, 2013 4:53:00 PM

Bestnyer jejalan.lros byk duk umah jer..hari mggu balik umahmak/mentua jer.. Huhuhu...

Thursday, March 14, 2013 4:56:00 PM

cantiknya tempat ni..memang best kalau dpt bwk anak2 jalan2 on weekendkan?

Thursday, March 14, 2013 5:01:00 PM

kalu ada hubby harus lah ajak anak jenjalan ujung minggu, paling tidak pon pi tasik ajak anak men beskal..... best kan.....

Thursday, March 14, 2013 6:04:00 PM

Tmn atas bukit tu..ok lg?...

Kami cuti jumaat sabtu

Thursday, March 14, 2013 8:15:00 PM

dah ber3 pun still boring? bayangkan JJ camner sorang2 usung kereta dia kesana ke mari hahaha. Kami takleh tengok ujung minggu dear, kena tengok keadaan suhu canner. Untung duk Malaysia, anytime boleh beriadah.

Thursday, March 14, 2013 11:12:00 PM

Jawapan saya sama ngan fazilzura
Kan? Kan? Kan?
:)
Hope budak2 suka..
Jgn mak nya terlebey suka plak
Haha, ksian anak2
Apa2pun have fun!
Naik train la kan? Sonok la budak2 :)

Friday, March 15, 2013 9:05:00 AM

Aku biasa la beriadah tempat mandi manda hehe

Post a Comment