Friday, March 22, 2013

Yang Simple Itu Sedap


hurmm...lemau giler kan...nak nak bila rehat hari ni panjang...
rasa ngantuk, pun ada ni ...bestnya kalu dapat tidur ni...

so korang kemana rehat yang panjang ni??? aku plak dulu kalu time rehat cam gini kan, suka p merayap ngan opismate atau pun kengkawan...tapi dek kerana masalah kewangan yang meruncing (kata dah hujung bulan) aku lebih suka balik rumah...sebab banyak kut aktiviti yang aku boleh buat di rumah..
aku boleh memasak...boleh kemas rumah...basuh baju, lipat baju..sapu sampah...
mop lantai..eh macam² la perkara yang boleh dimanfaatkan kalu rehat panjang cam gini...

hari ni pun aku balik kemas rumah...basuh baju dan semua bagai la...
so balik keje kang, takdelah terkejar kejar nak buat semua tu...
hati pun senang...
cuti sabtu ahad memang kadang tak cukup bagi aku..itu nak buat ini nak buat..
nak nak, kena sental tshirt putih si kakak tu...
hok tu memang aku tak suruh mesin yang basuh...satgi dok ilang kotoran yang melanda...
korang taulah kan, budak budak main kotor camner...cuma ni budak perempuan....
kotor tetap ada, tapi kurang la sikit...haih, ko ni kakak, tak reti jaga kebersihan ke??? :P

dan hari bila tah, aku balik rumah masak...
sebelum balik tu, singgah pasar P8 sana, beli bahan basah atau apa bahan yang nak dimasak...
kutnya teringin nak makan ketam, dan dan tu beli ketam balik umah masak...
ni kes aku malas nak tunggu hidupan laut defrost dari dalam peti...
abis masa aku jek...kan...

selalunya aku masak menu yang simple jek...
yang leh kenyangkan perut dan tekak melayu aku ni...
bab kata aku, yang simple itu sedap...kan???

masak lemak kurang lemak ikan tongkol...
ikan goreng penuh kasih dan cinta bertemu di dalam kuali...
dan sambal tempoyak tersembunyi ikan bilis di dalamnya...
sib baik ada opismate kasi tempoyak...hok sendiri punya dah kehabisan stok...

dan sejug air kenduri...

korang rasa aku makan sorang ke??? hehehe, jengjengjeng...
adalah yang sudi teman, bila si dia ada keje di luar kawasan...ihikss...

 burpp...kenyam...syukur atas rezeki yang Allah berikan...
alhamdulillah...

notadijariku: korang plak, time rehat biasanya kemana???

13 comments

Friday, March 22, 2013 3:08:00 PM

wow masakan kampung nie

Friday, March 22, 2013 3:22:00 PM

lorrr ingatkan ada tunjuk masak ketam tu......

rehat duk sekolah je...biasa tido...

klu ya balik time jumaat ptg tu mst ada hal yg nak diselesaikan...

emmmmm...tapi tahun depan mmg WAJIB balik umah la gamaknyer....

Friday, March 22, 2013 3:26:00 PM

bestnyeeeeeeeeee

Friday, March 22, 2013 3:31:00 PM

wah akak..nama hidangan kemain lagi ye..

Friday, March 22, 2013 3:34:00 PM

duk opis jer..nak blk rumah jauh lak dr presint 2 ke presint 14 tu..huhu..klu ada kwn2 ajak kuar merayap sy ikut jer..kdg2 klu tak g mana main karom je kat opis..gitu..wah,panjang lebar lak komen i..haha..

Friday, March 22, 2013 3:54:00 PM

aku biasala..selagi anak3 sekolah mmg tghari aku amik anak dr sek..bg mkn..siap2 kan dorg..

Friday, March 22, 2013 4:01:00 PM

ingtkan teluq ngn kicap je..

tu x simple tu .. rajin masak

Friday, March 22, 2013 4:09:00 PM

haishh.. mana da simple camni.. kalau simple ikan kering goreng je.. atau telo mata letak kicap.. hihihihi...

rehat tadi gi tesco jamu mata... :P

Friday, March 22, 2013 4:46:00 PM

wei ko masak kak ... aku balik rumah ... jugak tp hehehe rahsia rumah tangga .. hahahha


gigih tu ko kak ... haaa sape teman

Friday, March 22, 2013 9:29:00 PM

Mana ada simple kalo dh masak lomak pun ado.. hehe.. nikmatnya mkn bersma nasi psn.. akak ni wktu rht kt opis, dihabiskan kt opis jelh, makanan pun bwk bekal dr rumah, kaw jauh dr restoran n kedai makn, jauh jgk dr tmpt soping moping.. mmg jumaat yg membosankan..huu.. rht pun cuma sejam setengah ja...

Friday, March 22, 2013 9:39:00 PM

bestnya rehat lama blh setel mcm2 kan..plg best nk bt kje xda gangguan..

Saturday, March 23, 2013 12:49:00 AM

betul tu..jumaat rehat lama..blik umh bole bt keje mcm2.

Saturday, March 23, 2013 1:45:00 AM

hahhaa tak agak2 nama resepinya...cinta bertemu di dalam kuali bagai. semasam tempoyak sehangit keli takdok ker?
Sempat eh u balik lunch hour kemas umah, tabik. kami dulu kalau jumaat mesti pergi lunch di luar habitat.

Post a Comment