Wednesday, April 3, 2013

Japanese Village, Bukit Tinggi


lepas abis beramah mesra kat animal park tu...
terus menuju ke destinasi seterusnya...
yakni JAPANESE VILLAGE and BOTANICAL GARDEN...
tu tempat pertama yang kami tuju sebelum ke Colmar Tropicale tu...

owhh lupa, tiket masuk ke area colmar tu, dewasa RM12
kanak kanak yang berumur 4 tahun ke atas dicaj RM8
so total 2 dewasa = RM24
2 kanak-kanak = RM16
total besar semuanya RM40

iris masih percuma...lepas ni tak tau nak p bila lagi...sebab lepas ni kena caj berlima plak...
eh ye ke???

(^____^)


parking kat area bawah...
gambar parking aku tak amik plak, sebab masa ni tengah panas rembang...
penuh ketiak segala...tapi gigih nak naik ke atas tuu...
naper bukit tinggi tak sejuk cam cameron ek...
hehehe, pang!!! ko tanya, ko jawablah sendiri...

dah sampai situ silalah menapak anak tangga naik ke atas...
nak p sini kita leh naik tram yang disediakan, tapi aku rasa baik naik kenderaan sendiri...sebab nak kena tunggu tram tu, jadi hal plak...
sebab tram tu bukan ada tiap masa kan...
lagi pun naik tram pun kena berhenti kat bawah jugak...kena panjat tangga jugak...
jangan harap bila naik tram dapat naik ke atas terus ye...
korang kena menapak jugak...
semput mak dibuatnya...pancitt weii...tapi bila sampai sana, terkejut sebab ada gak ibu mengandung yang kuat semangat, menapak naik...syabas syabas....

bila nak menapak ke atas, dari bawah sebelum naik tangga tu, tugas dukung si anak bertukar tangan sudah...
sebab abi lebih afdal mendukung anak time ni...hehehe...

penat ye bam???
berkali tanya kat ibu, dah sampai ke belum...hahaha...

akhirnya sampai jugak ke tempat yang dituju...

memula turun ke bawah...sekali ada Botanical Garden jek...
eh aku dah semput nak turun tangga lagi...
dan perut pun berkeroncong....
kat situ ada la satu gerai jual makanan juga...

aku cuma beli 3 cucuk isi ayam yang tiap satunya berharga RM3..
anak 3 aku kena beli 3, satu sorang...ni sebagai alas perut jek...
giler ko nak makan banyak banyak kat sini??? air mineral pun berharga RM4 sebotol tau...
gulpss...kalu nak p ke sini sila bawa duit yang mencukupi...
tak pun sila bawa air mineral atau apa sahaja by your own...jimat belanja gitu...

suka memasing dapat makan kan...
spot iris sedang senyum kat sini...
eh tetiba rindu kat budak banyak songeh ni...hehehe...

dahaga kamu ye...penat???rasanya abi lagi penat kut...sebab kena dukung adik...hehehe...

dah kenyang mari meneruskan perjalanan ke JAPANESE VILLAGE...
owh sebelum tu, kalu korang nak p sini, tak payahlah pakai high heel ke...wedges ke...
better pakai sandal ke, or selipar jepun...sebab takdelah akan rasa sakit kaki di kemudian hari...
nengok apa yang aku pakai...hahaha...sib baik ada standby kasut "crocs" ni dalam boot kete...
kalu idak, haiihh...tak pat aku bayangkan gi mana...
kompem sakit segala kaki maki kan...

cuaca ke sana redup jek...ok nice, sebab dalam hutan tropika kan...
so takdelah panas merembang lagi..

nak menapak naik atas tu, sik baik ada yang sudi snapkan gambar kami sekeluarga...

kat atas tak banyak menda pun yang leh buat...
tapi ada jugak bleh sewa kimono...tak salah aku RM20 kut tuk bergambar bagai seme...
tapi aku tak p sewa pun...malas ar...lagipun leceh la ngan anak anak ni seme...

so kami ber5 just amik peluang bergambar bersama dalam rumah jepun yang kecik ni...
naper tah muka iris pelik cam gitu...

snap jelah mana yang ada...

muka aku pun dah tak semenggah...panas panas....
cuaca jam 11 pun rasa panas...kalu jam 1-2 petang camner....
haihh...merembang gitu weii...

tapi aku suka kat sini, sejuk jek pemandangan sini...
redup2 gitu...

terima kasih abam, sudi snap gambar ibu ni...

nengok gelagat my family bila #frontcamera diaktifkan...
macam macam hal...
terutama si abam tu...hahaha....

dan gambar last..riso aku bergambar kat sini...
bawah tu cenuram la...
ni abi punya keje la ni...haihh....

dah abis dah...lenkali nak p lagi dak sini???
hahah, takmo dah....mak pancit nak menapak naik...
semputttt....
lagipun pricey la p tempat gini...hahaha...

22 comments

Wednesday, April 03, 2013 9:23:00 AM

kita dah masuk sini, pergi time honeymoon gittu. hihiii, syokla inai masih dijari lg kan. puiii... sebab berdua je, so pnt sendiri2 mlm berkubang. jahahaha... redup tapi ttp berpeluh.

Wednesday, April 03, 2013 9:52:00 AM

kak, i pegi sana masa pregnant kan si kimi 7 ke 8 bulan dah lupe... semputttttt nak menapak.. sebbaik view dia mmg cantekkk so berbaloi menapak hhiihih

Wednesday, April 03, 2013 9:54:00 AM

aku dok pikir2 lagi ... rasa cam tak mo pi la k ngan ko dah ckp tak besh ..hihi

Wednesday, April 03, 2013 10:54:00 AM

Ya tetap akn jejak gak kak wlu sekali.....nk gak merasa menapak tu camana kn..

Wednesday, April 03, 2013 10:58:00 AM

tak penah lagi sampai sini..
nampak cantek.. banyak tmpt bergambar ni.. tak tau bila nak sampai sana.. ehehehhe

Wednesday, April 03, 2013 11:35:00 AM

ok tumpang lalu ea...heeheee...best kan kat umh japanes tu...

Wednesday, April 03, 2013 11:48:00 AM

best nya..g kal bukit tinggi. sy tk pernah lagi smpai kesana.

Wednesday, April 03, 2013 11:56:00 AM

best jugak ni..teringin nak g umah jepun tu..

Wednesday, April 03, 2013 11:58:00 AM

saya pn x pnh sampai cni gak...tgk awak p mcm sonok je daki mdaki ni..

Wednesday, April 03, 2013 12:07:00 PM

bestnyer la gi sana..

Wednesday, April 03, 2013 12:22:00 PM

aku pun pancit p sana..ehehehe

Wednesday, April 03, 2013 12:36:00 PM

Yeah! Suke2 sbb ade byk gamba abam. Hahahaha...comel lak tgk si abam ni. Tgh membayangkan, mcm nelah dak bam ni nek bukit ms tuh. Mst comel je gaya kedek2 die tu. Dlm byk2 pic....sy suke sgt tgk pic 3 beradik duduk berehat smbl makan n minum. Comellllllllllllllllllllllllllllllllllnyaaaaaaaaaaaaaaa! N tetiba rs sayu. Awak, ape rsnya ade anak ramai mcm ni? Bertuah betul awak n hubby!

Wednesday, April 03, 2013 1:03:00 PM

comel la baby u..hehe..putih.

i pernah pg tmpt ni 2 thn lepas..letey..kene panjat2. haha i pemalas..

Wednesday, April 03, 2013 1:48:00 PM

Chumell si kecik pakai scarf

Wednesday, April 03, 2013 2:19:00 PM

aku haitu bodek kakak jaga tiket tu so dapat ler hadif masuk free..

Wednesday, April 03, 2013 3:01:00 PM

Myra penah honeymoon kat situ 3 thn lepas ;) Masa tu tertanya2 jugak nape tak sejuk padahal dekat je dengan Genting kan ;)


Tak sanggup nak menapak, rela tunggu train ;)

Wednesday, April 03, 2013 3:46:00 PM

teringat kenangan ke sini dulu huhu..

Wednesday, April 03, 2013 5:28:00 PM

Tertggl entry ni plak ;)

Byk gak guna duit masuk sini ek
Takpela, nk p merasa skali la
Pastu xyah p pun xpe dah kot
Sesuai guna stroller x rase2 nya?

Wednesday, April 03, 2013 7:23:00 PM

X pernah pegi sini lagi. Hubby kata x de apa kat situ. Ye ke....

Thursday, April 04, 2013 12:36:00 AM

ramai ckp tak best tp hati tetap nak jejak..tgklah satu hari nnt nak gak kesini..

Thursday, April 04, 2013 6:22:00 AM

Best kan tempat tu, agak pricey la tapi pelik masa I pergi, I feeling kat kampung bau tanah dia tu. Btw masa I pergi tengah sarat pregnant kau, menapak nasib baik ujan, redup jer. siap makan kat japanese restoran situ dingin2 ujan turun. rindu la jugak tengok gambar u ols ni.
Abam tu mmg suka gaya pelik ek.. eh iris pung hahaha.

Thursday, April 04, 2013 7:57:00 AM

Cantekkk...:-)

Seriau tgk last pic tu... huu

Post a Comment